Microsofts lösning på skolkrisen – mer och fler datorspel på skoltid

Microsoft Minecraft Almedalen
Microsofts lösning på skolkrisen – mer och fler datorspel på skoltid

Foto: Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Datorspel kan användas i alla ämnen för att träna upp de egenskaper som arbetsgivare efterfrågar. Det hävdar åtminstone Joke Palmqvist, chef för skola och högre utbildning på it-jätten Microsoft.

Joke Palmqvist menar att barn behöver använda datorer för att kunna fungera i en värld som bli allt mer digital.

”Bara för att åka tunnelbana måste du kunna använda dig av en digital lösning”, säger Joke Palmqvist.

Arbetsmarknaden förändras allt snabbare och det som arbetsgivare efterfrågar i sina anställda är förmågan att lösa problem, att kommunicera och att kunna hantera internationella kontakter. Allt det, hävdar Joke Palmqvist, är egenskaper som går att träna upp genom att spela datorspel.

”Trots det används datorspel för lite i skolan i dag och det utvärderas inte heller”, säger hon.

Ett spel som hon tycker borde användas mer i skolan är Minecraft som Microsoft genom köpet av Mojang kom över i höstas. Företaget är i full färd med att utveckla en utbildningsversion av spelet som ska göra det lättare för lärare att knyta an det till ämnen som engelska, matte och historia. Första versionen lanseras under Minecon till helgen.

På frågan om hur mycket av skolundervisningen som ska ske genom datorn vill hon inte ge ett direkt svar.

”Datorspel är ett av många pedagogiska verktyg och det är pedagogen som avgör hur mycket och var det passar in. Datorn ska inte bli en ’barnpassare’, det ska finnas ett pedagogiskt mål”, säger hon.

Joke Palmqvist menar att teknikföretagen bör jobba närmare lärarutbildningen för att visa vilka möjligheter som finns.

”Vi återkommer ständigt till frågan om vad som händer och inte händer på lärarutbildningen. Det finns en mängd resurser för de lärare som är intresserade av att komma igång”, säger hon.

Exakt hur skolan kommer att se ut i framtiden vill hon inte sia om, i och med att allt förändras i snabb takt. Men att datorn kommer att ha en mycket större plats råder det ingen tvekan om.

”Kroppsnära it som klockor kommer att spela större roll, särskilt inom idrotten och jag tror att vi kommer att använda digitala prov”, säger Joke Palmqvist.

För att det ska kunna hända säger hon att frågan måste prioriteras både i skolorna och politiskt, men hon tror inte att kodning måste införas som skolämne.

Däremot behövs det fler som förstår sig på och kan använda sig av programmering. Om fem år kommer det att saknas en miljon programmerare i den här delen av världen och ska fler intressera sig för tekniska utbildningar så tror hon att intresset måste väckas tidigt. Särskillt bland unga tjejer.

”Vi behöver lyfta tjejer från tidig ålder, inte bara när de redan kommit upp på universitetet. Nätverk som Geek girl mini som bara är för tjejer behövs. Den kvinnliga exklusiviteten är jätteviktig och den behövs tidigt”, säger Joke Palmqvist, säger hon.​

Läs fler artiklar
LÄS MER