Sök

Jan Dinkelspiel: Bankbjässarna överlever fin tech-revolutionen

NordnetBreakit i Almedalen

Jan Dinkelspiel på plats i Visby under Almedalsveckan. FOTO: Olle Aronsson

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Som innovationschef på nätmäklaren Nordnet har Jan Dinkelspiel sett på nära håll hur digitaliseringen förändrar bankväsendet i grunden. Vi sprang på honom i Almedalen på hans sista dag på jobbet - och passade på att fråga vad han tror om finansindustrins framtid.

Det har gått ett halvår sedan Jan Dinkelspiel berättade att han ska sluta på Nordnet, där han har haft till uppgift att komma på nya digitala lösningar till sparkunderna.

“Nordnet är ju redan en digital bank. För 15 år sedan såg folk oss som en startup. Det är rätt intressant att vi nu ses lite som en av de gamla spelarna”, säger han.

Hans efterträdare på posten som innovationschef blir holländaren Dennis Hettema, som började för sex veckor sedan. Han har ingen bakgrund inom bank och finans.

“Men han har 20 års erfarenhet av digital utveckling. Det säger någonting om var jag tror att vi är på väg. Hans jobb är att ta Nordnet tillbaka till att bli den startup som bolaget en gång var”, säger Jan Dinkelspiel.

Han lämnar sitt uppdrag under en minst sagt omvälvande tid för bankväsendet. Nya techbolag inom peer to peer-lån, crowdfunding och mobila betalningar utmanar äldre finansföretag med lösningar som ofta är både billigare och mer användarvänliga.

De nya företagen har dessutom inte sällan fördelen av att verka i en juridisk gråzon som ännu inte har blivit särskilt hårt reglerad av myndigheter - helt enkelt eftersom tekniken är så pass ny.

Det märks under vårt samtal, som äger rum på en uteservering i solen vid Donners plats i Visby, att Jan Dinkelspiel är frustrerad på just regleringarna inom finansindustrin.

Han återkommer flera gånger till att bankanställda måste lägga en oproportionerligt stor del av sin tid åt att förstå och följa nya lagar.

“Det man vill är ju att ägna sig helt och hållet åt kundförbättrande åtgärder. Men ofta måste styrelsen i ett bolag som Nordnet lägga kanske 80 procent av sin tid åt regelverksfrågor. Det där kan irritera mig, att inte få prioritera det som påverkar kunderna positivt utan i stället tvingas koncentrera mig på en ny lag som gör amerikanska kongressledamöter glada”, säger Jan Dinkelspiel.

Trots att regleringar gör det svårt för redan etablerade banker att hinna ikapp snabbfotade techbolag, tror den avgående Nordnet-chefen att storbankerna kommer att leva vidare.

“Bankbjässarna är här för att stanna. De sitter på sådana enorma muskler. Att bedriva bankverksamhet är dyrt och kräver stor skala. Om du är en mindre aktör kan du göra en specifik nisch väldigt bra men du kan aldrig göra så många olika saker som en storbank kan”, säger Jan Dinkelspiel.

Han är dessutom övertygad om att regleringarna förr eller senare kommer att hinna i kapp även startupföretagen i finansbranschen.

”Jag svär över regelverken men regelverken är samtidigt det som skyddar oss. Det gör att vi inte blir disruptade. När en startup blir tillräckligt stor och etablerad hamnar bolaget vid en punkt där ledningen märker att även ett techbolag har en massa direktiv från myndigheterna som de måste följa. All ny fin tech som vi ser idag kommer att bli reglerad en dag”, säger Jan Dinkelspiel.

Läs mer