Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Amazon till Sverige – nu är jag (nästan) helt säker

Artikel bild

Stefan Lundell fick ett hett tips i veckan.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Ni har garanterat hört det förr – Amazon ska etablera sig i Sverige. Hittills har det varit falskt alarm men nu är jag redo att ta risken och ännu en gång ropa på en varg som aldrig verkar komma. För den här gången är jag så säker som jag kan bli. Den amerikanska e-handelsjätten är på väg att kliva in på den nordiska marknaden.

Det som fick mig övertygad var ett snack med en av mina bästa källor. Hen gav mig två tydliga datapunkter på att en Amazon-lansering är nära förestående.

# Representanter från Amazon har kontaktat några av Sveriges största mediabolag för att köpa annonsutrymme.

# Amazon söker en eller flera som kan bygga upp logistiken i Sverige.

Lägg därtill att min kollega Erik Wisterberg redan i somras avslöjade att Amazon köpt loss den svenska domänen Amazon.se så blir mönstret ännu tydligare. När jag grävt vidare i Amazon-spåret de senaste dagarna har jag från ytterligare ett håll fått höra att bolaget förbereder en etablering. Den uppgiftslämnaren har dock uppfattat det som att lanseringen sker först efter nyåret och att Amazon i startskedet inte kommer att ha något lager i Sverige.

“Som jag förstått det kommer de köra detta från Tyskland”, säger denna källan.

Det låter i så fall som ett smart upplägg. Då slipper Amazon undan den svenska kemikalieskatten som gör att elektronikprylar och vitvaror kan säljas betydligt billigare jämfört med svenska konkurrenter.

Får vi se Amazon här redan innan julhandeln? Omöjligt är det inte.

Trevlig helg!

Veckans rysare: Postnord. En av förra veckans intressantaste och mest lästa nyhet på Breakit var att Postnords terminal på Arlanda formligen dränkts av paket från kinesiska e-handlare. Samtidigt är tillväxten i den svenska e-handeln fortsatt urstark och nu kommer varningssignaler om att julhandeln kan vara i fara. Den stora frågan är om paketen ska komma fram innan jul. Postnord lider av kapacitetsbrist och folk jag pratade med i veckan uppger att man internt på Postnord oroar sig för att man inte ska lyckas leverera i tid. Beställ klapparna i tid alltså om du inte vill råka ut för en kalldusch lagom till julafton.

Veckans köp: Recorded future. Nu har du chansen att köpa in dig i ett av Sveriges hetaste men samtidigt mest hemlighetsfulla techbolag. Göteborgsbadserade Recorded future vars programvara kan lyssna av internets bakgård, “the dark webb”, har idag bland annat säkerhetstjänsten CIA på ägarlistan. Nu hör vi på Breakit att en större aktiepost i Recorded future ska säljas. Har du några miljoner över är det kanske läge att slå till.

Veckans smartaste: Therese Lindgren. När en av Sveriges tyngsta influencer ska flytta så marknadsför hon såklart sin gamla bostad i en post på Instagram. Har svårt att tänka mig en bättre kanal. Rätt in i målgruppen – och helt gratis.

Veckans suraste: Småaktieägarna i Widespace. Min kollega Jonas de Lange har i veckan avslöjat spännande detaljer från bolagsstämman i Widespace där det verkar ha gått minst sagt hett till. Riskkapitaljättarna Northzone och Industrifonden spädde ju ut de andra aktieägarna brutalt i senaste emissionen. Efter att vi publicerat storyn fick jag reda på ytterligare en inte oviktig detalj som förklarar småägarnas ilska. Enligt min uppgiftslämnare ska Northzone tidigare blockerat en försäljning av hela Widespace då värderingen var betydligt högre än dagens 37 miljoner kronor.

Veckans antiklimax: Narrative. Linköpingsbolaget verkar ha fört diskussioner om en försäljning med typ alla heta amerikanska techbolag. Amazon, Fitbit, Gopro, Snapchat, Google – alla fanns de med bland intressenterna. Istället slutade med konkurs för det svenska bolaget och Google kopierade deras teknik. Livet är inte rättvist.

Läs mer