Sociala medie-jättarna ska grillas i Rysslandsutredning

Sociala medie-jättarna ska grillas i Rysslandsutredning

Foto: AP Photo/Nam Y. Huh

Towe Boström

Reporter

Facebook och Twitter ska vittna i utredningen kring Rysslands påverkan på det amerikanska presidentvalet.

Facebook och Twitter har meddelat att de ska vittna inför den amerikanska kongressen i början av november, skriver Recode.

Bakgrunden är utredningen kring hur Ryssland kan ha använt sociala medier för att påverka det amerikanska presidentvalet.

Google har även bjudits in för att vittna i underrättelseutskottet men ska ännu inte ha gett något besked under onsdagen.

”Twitter respekterar valprocessens integritet och fortsätter att jobba med utredarna och delar så mycket av vår information med allmänheten som vi kan”, sa en talesperson för Twitter.

Varken Facebook eller Twitter har meddelat om deras respektive vd:ar, Mark Zuckerberg och Jack Dorsey, kommer att delta.

Det var i september som Facebook lämnade över 3 000 ryska annonser till den amerikanska kongressen. Annonser som ska ha setts av över 10 miljoner amerikaner vars syfte misstänkts vara att påverka utgången i det gångna valet. 

Facebook har uppmanats att göra annonserna tillgängliga för allmänheten, men har än så länge inte gjort det. 

Twitter har i sin tur uppgett att man identifierat och stängt av runt 200 konton med kopplingar till rysk propaganda.

Samtidigt varnar underrättelseutskottet för kommande försök till påverkan i val framöver och uppmanar aktörer att vara uppmärksamma. 

Recode konstaterar att det finns många förespråkare inom kongressen som kräver hårdare reglering av tech-jättarna och innehållet som publicerar på plattformar som Facebook och Twitter.

”Dem de skickar fram kan råka ut för en rejäl grillning av lagstiftare som tycker att Silicon Valley borde ha gjort mer, och agerat tidigare, för att bekämpa sponsrad rysk missledande information på sajterna”.

Läs fler artiklar
LÄS MER