Minecraft-miljardären bygger eget flygbolag – fått flygande start

Minecraft-miljardären bygger eget flygbolag – fått flygande start

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

”Vi ska ha sex eller sju plan”.

Det är något med flygplan och killarna bakom spelsuccén Minecraft. Förra året berättade vi att Markus ”Notch” Persson shoppat ett privatjet för sisådär en kvarts miljard kronor. Och nu avslöjar våra kollegor på Dagens Industri att Jakob Porsér, som grundade Minecraft tillsammans med Notch och Carl Manneh, gått in som tung finansiär i ett nytt flygprojekt.

Det är det italienska flygbolaget Ernest Airlines som fått Jakob Porsér som huvudägare. Jakob Porsér kontrollerar 71 procent av bolaget som drivs av svensken David Girhammar.

Läs mer: Efter miljardförsäljningen av Minecraft - här är grundarnas nya gig

”Vi vill inte konkurrera mer Ryanair och Easyjet och de ockuperar framför allt rutter mellan London och Paris och London och Milano och liknande. Så etniskt resande för oss handlar om att resa till länder som Ukraina, Rumänien, Albanien, och etniska passagerare är de som flyger för att de vill träffa sina släktingar fram och tillbaka”, säger David Girhammar till DI.

Så här långt har flygbolaget haft runt 600.000 passagerare och företaget kommer i år omsätta runt 200 miljoner och göra vinst.

”Vi kommer snart att leasa ytterligare ett plan, och tanken är att vi 2018 ska ha sex eller sju plan”, säger David Girhammar till DI.

I Jakob Porsér har han hittat en riktigt uthållig investerare. Jakob Porsér cashade in nästan 4 miljarder kronor då Microsoft köpte Mojang (bolaget bakom Minecraft) för tre år sedan.

Läs fler artiklar
LÄS MER