Sök

Mag sätter kassan i arbete - köper stjärnspäckad brittisk studio

Mag Interactive

Mag interactives vd Daniel Hasselberg.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det svenska ordspelsbolaget Mag interactive köper sin brittiska branschkollega Delinquent. “Det här är hjärnorna bakom några av de största mobilspelen i världen”, säger Mags vd Daniel Hasselberg.

Mag, som har sitt huvudkontor i Stockholm, ligger bland annat bakom ordspelet Ruzzle som är en av de senaste årens största svenska spelsuccéer i mobilen.

Daniel Hasselberg säger att en av orsakerna till förvärvet är att Mag har byggt upp en stor finansiell styrka det senaste året.

Med andra ord: Bolaget har gott om pengar på banken. Enligt Daniel Hasselberg omsätter spelföretaget för närvarande över 150 miljoner kronor i årstakt.

“Vi har ställt om organisationen så att varje team får jobba självständigt med sitt projekt. När gruppen får så pass stort inflytande över slutresultatet märker man hur alla verkligen tänker till en extra gång på hur man kan göra spelet maximalt bra. Den förändringen har fått effekten att vi har gått extremt bra ekonomiskt senaste året. Vi har råd att göra förvärv”, säger han.

Mag köpte in sig i Delinquent Interactive redan i januari. Nu köper det svenska bolaget resten av aktierna, för en icke offentligjord summa.

Delinquents grundare David Bishop, David Amor och Chris Lee har tidigare arbetat på bland annat amerikanska Popcap, som ligger bakom succéspel som Bejeweled och Plants vs Zombies.

Daniel Hasselberg beskriver köpet som ett drömförvärv där Mag knyter till sig ett gäng mobilspelsbyggare i toppklassen.

“Det här är hjärnorna bakom några av de största mobilspelen i världen som har gått ihop i ett nytt företag. Det känns otroligt roligt att de blir en del av oss”, säger Mag Interactives vd Daniel Hasselberg.

Förvärvet innebär att Mag expanderar till Storbritannien och att Delinquents första ännu icke lanserade spel Potion Pop blir en del av av Mags spelutbud.

Daniel Hasselberg verkar inte vara orolig över hur det ska gå att integrera Mags verksamhet med den brittiska studion - ett arbete som annars ofta blir tuffare än förväntat efter ett förvärv.

“Vi förlitar oss på individerna som valt att jobba hos oss. Delinquent passade oss perfekt i och med att vi delar syn på hur vi vill bygga både organisationer och produkter och vi kände direkt att kulturen stämde när vi började vårt samarbete. De har samma inställning att man genom att ge mycket frihet till fantastiska individer kan skapa något nytt”, säger Mag-vd:n.

Mags räkenskaper för de senaste åren säger någonting om hur snabbt mobilspelsbolag kan pendla upp och ner i omsättning.

Under succéåret 2012/2013 (Mag har brutet räkenskapsår) omsatte mobilspelsbolaget 96 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 65 miljoner kronor. Under följande år sjönk försäljningen till 55 miljoner och vinsten till 4 miljoner.

“Året som slutade augusti 2014 blev något av ett investeringsår för oss. Vår största spelsatsning det året, Ruzzle Adventure, lanserades inte fullt ut förrän i juli och hann inte ge något större bidrag till resultatet innan det bokslutet stängde”, säger Daniel Hasselberg.

Nu är bolaget, enligt honom, alltså uppe i en omsättning motsvarande 150 miljoner i årstakt.

Snabba turer, med andra ord.

Läs mer