Hög prislapp skrämmer bort spekulanterna från Middagsfrid

Middagsfrid
Hög prislapp skrämmer bort spekulanterna från Middagsfrid

FOTO: MIDDAGSFRID

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Grundarna Kicki och Victor Theander avbryter försäljningsprocessen.

Det var i början av året som vi avslöjade att matkassebolaget Middagsfrid bjudits ut till försäljning. Konsultfirman Deloitte anlitades för att sköta processen som skulle vara klar innan sommaren.

I inledningsskedet fanns det en rad intresserade köpare men efterhand har en efter en hoppat av.

”De har helt enkelt begärt för mycket pengar för bolaget”, säger en av våra källor.

Middagsfrids grundare, paret Kicki och Victor Theander, har enligt våra källor begärt uppemot 100 miljoner kronor för sitt livsverk. Efter att ha fått tillgång till bolagets räkenskaper har dock spekulanterna ryggat tillbaka för denna prislapp. 

”Tillväxten har avtagit samtidigt som konkurrensen ökat. Till exempel Citygross har flyttat fram sina positioner rejält senaste året”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Den svenska verksamheten omsatte 2013 drygt 70 Mkr och gjorde ett rörelseresultat på 2,5 Mkr. Den norska delen äger Middagsfrid tillsammans med en lokal aktör och lönsamheten uppges vara god.

Men det svaga intresset har nu fått grundarna att tänka om och avbryta hela försäljningsprocessen. Middagsfrid är dock i behov av rörelsekapital och därför har bolaget tillförts nya pengar. Det är oklart om denna finansiering skett genom banklån eller genom att ägarna gått in med mer pengar.

Från Middagsfrids sida är det locket på. I ett sms-meddelande skriver Kicki Theander kortfattat: ”Jag har ingen kommentar till detta”.

Nyligen rapporterade vi om ytterligare en försäljningsprocess i matkasse-branschen som stött på patrull. Det handlade om Linas matkasse där jätten Axfood dragit sig ur budgivningen samtidigt som tyska Hello Fresh tvekar. Orsaken är den samma som i fallet med Middagsfrid - prislappen anses vara för hög.

Läs fler artiklar
LÄS MER