Sök

Annonssamarbete med Wint

Guide: Här är allt du behöver veta innan du skaffar företagsbil

Wint

Ny eller gammal? Köpa eller leasa? Bild: Istock

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Ska ditt företag skaffa bil? Kikar ni på en helt ny? I så fall är det förmånsbil som gäller, anser Janne Westerlund på Wint, som här guidar i vad du behöver tänka på.

Många växande företag hamnar med tiden i situationen att de behöver en bil. Minst. Och då finns det en hel uppsjö av frågor och möjligheter att ta ställning till. Enligt Janne Westerlund, kundansvarig på digitala bokföringsbyrån Wint, är första frågan du bör ställa dig “vill jag ha en ny eller begagnad bil?” Och om svaret är en ny bil är Westerlunds råd att satsa på att leasa en företagsbil. Månadskostnaden blir jämn och förmånsvärdet marginellt högre än på en tre-fyra år gammal bil av samma klass, det handlar om några hundralappar.

“Har du en förmånsbil som ligger på företaget måste du som privatperson betala förmånsvärde för en bil du använder både i tjänst och privat. Detta läggs ovanpå din inkomst. Har du 20 000 kronor i lön och har fri bil där förmånsvärdet är 4 000 kronor i månaden, betalar du skatt på 24 000 kronor”, säger Janne Westerlund.

Och här kommer poängen: du ska se skatten på förmånsvärdet som din privata kostnad för bilen. Jämför sedan det med vilken månadskostnad du skulle få om du köper en bil privat.

“En begagnad bil har ju en betydligt lägre månadskostnad än vad en ny bil har för mig som privatperson. Därför ger det ju en större vinst för mig privat om det är en ny bil jag ska köpa. Om det är en begagnad bil jag är intresserad av så kanske det inte ens blir förmånligare att ha det som förmånsbil.”

Vem betalar drivmedlet – du eller företaget?

Har man förmånsbil så betalar företaget samtliga bilkostnader, såsom bilskatt, försäkring, reparationer, underhåll, leasing, ränta med mera beroende på vilken lösning man har. Vad gäller drivmedel finns två alternativ. Om företaget betalar det så måste du månadsvis redovisa för varenda kilometer du kör privat, eftersom det också ska förmånsbeskattas. Betalar du drivmedel själv får du istället lämna in reseräkningar för dina tjänstemil.

Rent ekonomiskt är det fördelaktigare att företaget betalar drivmedlet, men många väljer ändå det andra alternativet.

“Vad man väljer här beror på hur mycket du kör privat. För mig som bor i Värmland och åker mycket privat är det mycket enklare att lämna in reseräkningar. Många resonerar nog så, de tycker att det helt enkelt inte är värt tiden att redovisa åt andra hållet. Men använder du tjänstebilen privat väldigt lite eller inte alls, då är det ju bättre att företaget står för drivmedlet”, säger Janne Westerlund.

Miljöbil värt att tänka på

När du ändå kikar på förmånsvärden bör du spana in miljöbilarna lite extra – utöver det faktum att du väljer en miljövänlig bil är förmånsvärdet ofta väldigt bra.

“Jag vill absolut slå ett slag för miljöalternativet, där man dessutom kan hitta väldigt förmånliga förmånsvärden. Gå in på Skatteverkets hemsida så ser du att det är betydligt lägre än på andra bilar i motsvarande klass.”

Och finansieringen då?

Hur ska bolaget finansiera bilen? Köpa kontant, ta lån eller leasa? Många väljer en leasinglösning eftersom man då kan göra ett avdrag på halva momsen. Om man köper bilen kontant eller via ett avbetalning så har man ingen som helst avdragsrätt för momsen.

“Säg att du anskaffar en ny bil för 350 000 kronor, så uppgår ju momsen till 70 000 kr. Då får du en del av den momsen tillbaka om man väljer leasingalternativet, då momsen på den första förhöjda leasingavgiften samt de löpande leasingavgifterna är avdragsgill med hälften. Dessutom blir bilen en löpande kostnad och syns inte i balansräkningen vilket ger företaget en bättre soliditet”, säger Janne Westerlund.

Detta är en sponsrad artikel från Wint, ett tech-företag som erbjuder en automatisk bokföringstjänst och enkel digital hantering av kvitton, moms, fakturor och betalningar med mera. Läs mer om Wint och kontakta dem om hur du kan spara tid och pengar på din bokföring.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer