Airdine ville få folk att bjuda främlingar på middag – lägger ned efter två år

AirDineAvenyfamiljen

Jonas Järvmarker och Tobias Hamberg, grundare av Airdine. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Avenyfamiljens projekt Airdine kastar in handduken.

För nästan exakt två år sedan lanserades Airidine som ett slags “Airbnb för middagar”. Idén byggde på att privatpersoner skulle upplåta sina hem åt varandra och bjuda på middag.

Redan då pekade medgrundaren Jonas Järvmarker ut användartillväxt som en helt avgörande faktor för bolaget.

“Någon konkret siffra kan jag inte ta ur luften men att vi måste nå många är helt klart. Jag tror att vi har en stor fördel av att vi har så pass lång erfarenhet och är ganska duktiga på PR-biten. Sedan blir såklart en jätteviktig del att folk tipsar sina kompisar om appen.”

Nu visar det sig att man inte lyckades med den kritiska pusselbiten. I ett utskick till användarna meddelar bolaget nu att man väljer att lägga ned tjänsten.

“Vi har inte nått tillräckligt många användare och vi ser inte den positiva trenden. Det är alltid tungt att besluta om att lägga ned. När man fortfarande kämpar är det mot ett mål. Det är när man fattar ett sånt här beslut att det blir ett misslyckande”, säger Jonas Järvmarker, när Breakit når honom.

Vad är det som inte har gått som planerat?

“Vi tror inte att marknaden är helt mogen än. Vi har inte mer resurser än vi tryckt in. Det finns andra aktörer som har satsat över 100 miljoner kronor och ändå inte kommit mycket längre än vi har. Det är svårt att skapa ett helt nytt beteende. Det är väl den största lärdomen vi drar av detta”, säger han.

Bakom satsningen ligger den göteborgska restauranggruppen Avenyfamiljen. Totalt har bolaget satsat ungefär 6 miljoner kronor på projektet.

Kommer ni att göra liknande satsningar framåt?

“Ja, det är sannolikt. Vi är alltid hungriga på nya saker”, säger Jonas Järvmarker.

Läs mer