Sök

Jag gjorde ett DNA-test – det här är vad jag lärde mig

DNA

Breakits reporter Towe Boström.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Är DNA-tester framtiden för oss alla? Jag bestämde mig för att prova – och här är resultatet.

Det är drygt en månad sedan jag gnuggade en tops i munnen och utlovades svar på hur mina genetiska förutsättningar ser ut.  

"Vad är hajpen med DNA-tester?" frågade jag mig lite kaxigt.  

"Dags att upptäcka vad du är gjord av", kontrar nu den danska startupen Athgene som står bakom testet, i ett mejl.

Några klick bort har vi svaret. Jag känner mig inte lika kaxig längre. Vill jag verkligen se svart på vitt hur mina genetiska förutsättningar ser ut?

Nyfikenheten vinner som vanligt.  

Med hjälp av testet har ett 30-tal analyser genomförts som nu väntar på att bli upplåsta. I mitt paket ingår redan fri inblick, men vanligtvis betalar kunden runt 14 dollar, lite över en hundring, per analys.

Athgene, som får fram mina svar genom ett typ av chip från företaget Illumin, har bland annat analyserat mina individuella förutsättning inom fitness, kost och livsstil. Det handlar alltså inte om att analysera livshotande sjukdomar – det finns det andra bolag som gör.

Med en lite orolig känsla i maggropen klickar jag in på flikarna som mäter risken för gluten- och laktoskänslighet.

Det verkar inte vara någon fara på taket – låg risk för överkänslighet i båda testen.

Jag verkar även ha bra förutsättningar för jämna blodsockernivåer, löper ingen större risk för rubbad sömn och ett galet sötsug är ingen jag behöver oroa mig för.

I varje analys presenteras mina förutsättningar tillsammans med information och råd om hur jag ska träna eller äta.

När jag, något stärkt av mina framgångar, klickar vidare på fliken som mäter risken för skador i kroppens bindväv blir det värre. Mätaren skjuter i taket och meddelar att jag läker sämre eller har naturligt svagare bindväv i kroppen. Därför är det viktigt att jag förebygger skador och ser till att rehabilitera ordentligt om olyckan är framme.

Hm. Mitt knä har krånglat till och från på löpbandet under en längre tid. Har vi svaret här?

Det ser tyvärr inte ljusare ut på avdelningen ”muskelskador” där risken också är hög.

”Det är sannolikt att du upplever muskeltrötthet eller kramp under hårda pass, vilket kan kopplas ihop med skador”.

Men tjänsten vill såklart hjälpa mig. Jag får lite användbara tips om att alltid värma upp, slappna av efter träning och vara extra försiktig om jag skulle råka syssla med explosiva sporter. 

Mitt uppe bland alla varningar får jag även veta att jag har två kopior av löpargenen, tydligen samma resultat som nästan alla elitidrottare. Nästa analys garanterar goda förutsättningar för uthållighet.

Alkoholtoleransen då? Jag tänker att jag i regel kan ta något glas utan att bli vinglig på fötterna.

”Du är genetiskt sett mindre känslig för alkoholintag” lyder motiveringen.

Mina gener låter mig tydligen konvertera alkohol till energi snabbare, vilket också gör att jag riskerar att dricka mer. Testet uppmanar mig att ha koll på konsumtionen.

Jag skrattar lite åt att människor, enligt Athgene, med liknande gener som mina tenderar att dricka mindre kaffe än andra – i den gruppen ingår jag knappast.

Vad vi kan dra för slutsatser av detta då? Utvecklingen av DNA-tester är bara i startgroparna och det är svårt att sia i hur det kommer att påverka oss framöver. Men visst är det intressant. Och faktiskt ganska roligt.

När jag träffade Hannes Sjöblad, som är lite av en teknikspanare på startup-hubben Epicenter, spådde han att testerna snart kommer att bli en del av vår vardag. För femton år sedan kostade läsning av mänsklig arvsmassa lika mycket som två Jas-plan. I dag kan du och jag göra det för några tusenlappar och priser fortsätter att falla.

Men efter att ha öppnat alla luckor som rymmer hemligheter om mitt DNA känner jag ändå inte att det här kommer att revolutionera mitt liv i någon större skala. Förutom att jag nu har en viss oro för skador, och jag förmodligen kommer att värma upp lite bättre på träningen framöver. 

Jag ligger visst även i riskzonen för järnbrist. Läge att göra en mental anteckning om att det är dags att köpa kosttillskott.

I veckans avsnitt av Breakits podcast pratar vi bland annat om DNA-tester – lyssna nedan.

 

Läs mer