Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tessin sätter crowdfundingrekord – 13 miljoner kronor på 24 timmar

Artikel bild

Att investera i bostäder lockar många. Efter bara 24 timmar fick crowdfunding-plattformen Tessin in 13 miljoner kronor till ett bostadsprojekt – nytt nordiskt rekord för crowdfunding.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Att bostadsmarknaden är stekhet råder det ingen tvekan om. Bostadspriserna har de senaste decennierna stigit år efter år, och under 2015 har priserna på bostäder i storstäderna rusat.

Det prisrallyt ser nu ut att ha väckt intresse även hos crowdfunding-investerarna.

Startupen Tessin, som är Nordens största crowdfunding-plattform för fastigheter, meddelade idag att man slagit nordiskt rekord i rest crowdfunding-kapital: 13 miljoner kronor på bara 24 timmar.

"Det finns jättestort intresse för fastigheter idag och den här typen av projekt verkar vara väldigt populärt. Att det här projektet gick så snabbt beror på att vi har nischat oss mot fastigheter”, säger Jonas Björkman, vd och medgrundare av Tessin.

Tanken med plattformen Tessin, som grundades för ett år sedan, är att privatpersoner och företag på ett enkelt sätt mellanhänder ska kunna bli delägare i fastighetsprojekt. Ett upplägg som passar för just crowdfunding-tänket, som i det här fallet matchar ihop privatinvesterare med fastighetsutvecklare.

Hur lång tid dröjer det innan man får avskastning på en sådan här investering?

"Vi hade faktiskt villa-projekt i Åkersberga som återbetaldes för en månad sedan. Då blev det en avkastning på 18 procent över åtta månader, vilket innebär en årliga avkastning på 27 procent. Det var riktigt kul, det är det första crowdfundade fastighetsprojektet i Norden som återbetalats."

Kan man verkligen vänta sig den avkastningen även om bostadsmarknaden svalnar?

"Det är en viss typ av projekt som kan ge den här avkastningen. Det är inget riktigmärke. Men vi siktar på 10-15 procent i avkastning i alla fall."

Hittills har bolaget tagit in mellan 10 och 15 miljoner kronor i riskkapital och crowdfundat 50 miljoner kronor till nya bostäder i Stockholm och dess närförorter.

Målsättningen den här gången var att ta in 10 miljoner kronor – en siffra som man nådde redan efter 16 timmar. Totalt investerade 116 personer i projektet, som via bostadsutvecklaren Boform ska resultera i 10-15 radhus i bostadsområdet Aspudden i Stockholm.

Men om det är en bostadsbubbla – är det fortfarande en bra investering med fastigheter, enligt dig?

"Fördelen med det här upplägget är att du direktinvesterar i specifikt projekt. Du kan avgöra ganska bra lokalt vad som fungerar och inte fungerar. Investerar man i hyresbestånd är man väldigt beroende av hur vakansgraden ser ut i det området. Folk måste fortfarande ha någonstans att bo."

Bolaget är grundat av Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma och delägs av Stronghold Invest, med dotterbolagen Newsec, Niam och Datscha och NFT Ventures.

Läs mer