Jag grillade Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander – i enrum

Daniel Wellington
Jag grillade Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander – i enrum

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell om sitt första (och enda?) möte med den mytomspunna entreprenören.

Våren 2015 hade vi precis dragit igång Breakit och jag försökte på alla tänkbara sätt få fart på vår då blygsamma besökstrafik. Den stora utmaningen var att knäcka koden på Facebook – hur skulle vi snabbt öka antalet följare där för att i nästa led driva trafik till vår sajt? Det var den stora frågan som jag brottades med.

Det var då jag fick höra talas om Filip Tysander. Då, i maj  2015, var han en helt anonym figur i det svenska näringslivet. Men en sak stod redan klar – han hade knäckt koden.

Från ingenstans hade hans klockmärke Daniel Wellington blivit en maktfaktor i sociala medier och den positionen utnyttjade Filip Tysander maximalt kommersiellt. Omsättningen för hans lilla e-handelsbolag (som han för övrigt länge drev som handelsbolag och därmed flög under radarn både för ekonomijournalister och investerare) hade exploderat under 2015. Försäljningen väntades bli över en halv miljard och vinsten skulle bli hisnande 310 miljoner kronor. Filip Tysander var ensam ägare och hjärnan bakom lyftet.

TÄVLING: Signa upp på Breakits nyhetsbrev – vinn heta techprylar

Nu satt han i ett av kontorshubben Sup46:s spartanskt inredda besöksrum tillsammans med mig. Min plan var att grilla honom rejält för att få reda på exakt hur Daniel Wellington på så kort tid lyckats bli så stora socialt. Det var kunskap som jag sedan tänkte skriva en artikel om – och använda för att bygga upp Breakits följarbas.

Det gick väl sådär med den planen. Filip var en riktigt trevlig kille men bjöd absolut inte på någon exklusiv information. Däremot var han duktig på att pumpa mig på information, utan att jag egentligen förstod det. När jag gick från mötet insåg jag att Filip fått betydligt bättre koll på Breakit (vad han nu skulle ha den till?) än jag fått om Daniel Wellington.

Jag tänker på det här mötet när jag hör att Filip Tysander nu planerar att öppna 300 egna butiker – bara i år! Det kan jämföras med jätten H&M som öppnar 475 butiker på samma tid.

Jag kan inte komma på någon annan e-handlare som har en sådan aggressiv utrullning av egna, fysiska butiker. Den här gången kan jag inte ens försöka fråga Filip Tysander om hans planer. Numera gör han i princip aldrig intervjuer.

Men något säger mig att han knäckt en ny kod. Vilken lär det dröja ett bra tag innan vi vanliga dödliga fattar.

Trevlig helg!

Veckans par: Trustly + Qliro. Efter att jag igår spekulerat i att Qliro ska köpas ut från börsen fick jag ett nytt intressant spår att följa upp. Jag har inte hunnit ta tag i det än men bjuder dig som läser på tipset redan nu – betaltjänsten Trustly och Qliro kan slås ihop. Enligt min uppgiftslämnare togs kontakter mellan bolagen redan under sommaren men det är oklart hur konkreta diskussionerna faktiskt är. Jag gräver vidare!

Veckans dyraste: Gymgrossisten. Sorry om jag de senaste dagarna helt verkat snöa in på Qliro men så är det ofta som journalist. Börjar du nysta i en ände så dyker det ofta upp en massa intressanta trådar i den andra, typ. Nu hör jag att förhandlingarna om en försäljning av Qliros dotterbolag Gymgrossisten drar ut på tiden. En rad potentiella köpare har tittat på bolaget men någon affär har hittills inte blivit av. Orsak: Qliro vill ha för mycket betalt för bolaget som brottas med både fallande försäljning och lönsamhetsproblem.

Veckans låntagare: Lendo. Låneförmedlaren som ägs av norska Schibsted är på väg att ta in rejält med kapital, enligt en av mina källor. Det handlar inte om en traditionell nyemission utan i stället ska en obligation säljas in till investerarna. Man har anlitat investmentbanken Carnegie för att på detta sätt dra in sisådär en miljard kronor. 

Veckans lästips: ”Att ta ett liv” av Stefan Lisinski. Plöjde i veckan DN-journalistens bok om rånmordet i Kalamark. Otroligt fascinerande historia om Kaj Linna som oskyldigt dömd avtjänade nästan 13 år i fängelse innan han fick upprättelse och frikändes. I jämförelse med den journalistiska bragd som Stefan Lisinski genomfört känns mitt eget dagliga journalistiska värv en smula fjuttigt, minst sagt. Läs boken både spännande och skrämmande.

Veckans läsning: Emil ”HeatoN” Christensen. Efter att i veckan hört techmiljardären peka ut e-sport som nästa heta investeringsnisch bestämde jag mig för att läsa den svenska stjärnans självbiografi som precis kommit ut. Bara i den svenska e-sportstjärnans paradgren, Counterstrike, finns det över 100 miljoner utövare och i Sverige kollar 370.000 på e-sport dagligen, uppges i boken. Vi får se om även jag blir en av dessa efter att ha läst ut boken.

Veckans roligaste: Prisnomineringen. I veckan nominerades vi på Breakit till priset Årets Digitala Tidskrift Fackpress. Det är Sveriges Tidskrifter som på en gala varje år delar ut diverse utmärkelser. Det enda journalistiska pris av värde jag tidigare tagit emot är det som Dagens Industris flitigaste leverantör av skvaller-notiser. Det kändes stort, men det här är ännu större. Håll tummarna för oss!

Läs fler artiklar
LÄS MER