Han lämnade kostymlivet för att packa lådor – omsätter 600 miljoner i år

Breakit - Han lämnade kostymlivet för att packa lådor – omsätter 600 miljoner i år

Stefan Rönn och Daniel Petersén är Europas okrönta motocrosskungar. Foto: Press samt Martin Meissner/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Daniel Petersén och hans medgrundare Stefan Rönn är Europas okrönta motocrosskungar.

Daniel Petersén står på kontoret tillsammans med sin medgrundare Stefan Rönn och packar lådor. Med svetten rinnande stressar de igenom låda efter låda för att hinna med allt innan postbilen kommer. Efter en hel arbetsdag med packande kan de tillslut börja med allt annat som skulle göras på företaget.

Det var tio år sedan.

Idag har de 100 anställda i Polen som sköter logistiken och ytterligare hundra anställda i Sverige.

“Det var på sätt och vis en härlig period. Innan hade jag jobbat med marknadsföring i tio år och druckit kaffe latte iklädd kostym. När vi startade eget var man tvungen att duscha när man kom hem efter jobbet för att man slitit”, säger Daniel Petersén och tänker tillbaka på den första tiden med sitt bolag.

Bolaget ifråga heter Pierce och är okänt för de allra flesta – i alla fall utanför motorcykelbranschen.

Bolaget driver 37 sajter och säljer motorcykeltillbehör över hela Europa. Flaggskeppet är 24MX, en sajt med inriktining på motocross.

“När vi startade fanns bara väldigt små crossbutiker. Det var liksom gamla MC-killar som startade affär. Det tog ett tag innan jag förstod hur stor marknaden var. Stefan fick fråga mig flera gånger om jag inte ville vara med”, säger Daniel Petersén.

Han berättar att marknaden för motocrosstillbehör väntas omsätta 5 miljarder kronor i Europa under året.

Daniel Petersén hävdar att Pierce är störst i Europa inom försäljning av motorcykelutrustning och -delar på nätet. Nu växer bolaget snabbt på de stora marknaderna Tyskland och Frankrike.

LÄS OCKSÅ: Motocrossbutik gasar på nätet

I år siktar koncernen på närmare 600 miljoner kronor i omsättning. Lönsamt har det varit ända från start.

“Vi räknar med att öka försäljningen med över 150 miljoner kronor i år. Det blir vårt bästa år någonsin. Jag ser väldigt ljust på framtiden”, säger han.

Daniel Petersén själv har dock gått vidare från motocrossegmentet.

För ungefär ett år sedan gav han ifrån sig vd-posten i bolaget för att fokusera på en ännu större fisk – utrustning för vanliga gatmotorcyklar.

“Det är en marknad på 30 miljarder om året. Vi ser att de stora jättarna med gigantiska butikslador har stora problem redan nu. Vår satsning i segmentet med varumärket XL moto går otroligt bra. Vi dubblar försäljningen där år för år”, säger han.

Redan 2014 sålde grundarna majoriteten av sitt bolag till riskkapitalbolaget Procuritas. Hur stor affären var vill inte Daniel Petersén avslöja men offentliga handlingar Breakit tagit del av indikerar ett bolagsvärde på ungefär 250 miljoner kronor.

2016 omsatte Pierce 433 miljoner kronor och gjorde en vinst på 2 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER