Svenske entreprenören: Vi är Pied Piper – men ett halvår före

Degoo Hbo Silicon valley
Svenske entreprenören: Vi är Pied Piper – men ett halvår före

T.v: Carl Hasselskog, grundare av Degoo. T.h: Ensemblen i Silicon Valley. Foto: Press/Degoo/HBO

Jonas de Lange

Reporter

Carl Hasselskog, grundare av Degoo, har märkt en kuslig likhet mellan sina egna framgångar och den hajpade HBO-serien Silicon Valley.

Tv-serien Silicon Valley har de senaste åren raljerat pricksäkert om kulturen i startupmeckat i väst. Serien handlar om det fiktiva bolaget Pied Piper och ett färggrant persongalleri. Bland karaktärerna finns den nevrotiske grundaren Richard Hendricks, den desillusionerade affärsängeln Erlich Bachman och den känslomässigt iskalla riskkapitalisten Laurie Bream.

Vad många inte vet är att bolaget även delar en hel del likheter med det svenska startupbolaget Degoo – åtminstone enligt grundaren Carl Hasselskog själv.

Både det svenska bolaget och det fiktiva bolaget har exempelvis skapat en slags molnlagringstjänst.

“Det började med ett lustigt sammanträffande egentligen att bolaget i serien sysslar med P2P-lagring som bygger på avancerad kompressionsteknik. På kontoret skojade vi om att pengarna vi fick från Vinnova var för att höja vår Weissman-score (ett fiktivt kompressionsindex från tv-serien)”, säger Carl Hasselskog, grundare av Degoo.

Men det var inte den enda likheten.

Efter ett tag började flera av karaktärerna från seriens Twitter-profiler följa Carl Hasselskog.

Sedan blev produktbeskrivningarna mer och mer lika.

“Jag sade i någon intervju att vi replikerar filerna på datorer över hela världen. Plötsligt hörde jag nästan exakt samma beskrivning i serien”, säger Carl Hasselskog.

När Degoo firade 1 miljon användare på Android hade man satt upp en stor skärm som räknade upp antalet använder till 1 miljon i realtid. Ett halvår senare höll Pied Piper samma firande, fast med en halv miljon användare.

“Vår räknare buggade och stannade plötsligt i tio sekunder innan den plötsligt tickade över. Det var nästan kusligt likt när samma sak hände i serien”, säger Carl Hasselskog.

Har ni varit i kontakt med produktionen på något sätt?

“Nej, det är väl ett sammanträffande. Samtidigt har det varit väldigt många sammanträffanden. Jag kan ändå tänka mig att de googlar på snarlika startup för inspiration. Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli en HBO-serie om något så torrt som kompressionsteknik när jag startade bolaget”, säger Carl Hasselskog och tillägger:

“Lyckligtvis är det inte fullt så mycket berg-och-dalbana för oss som i serien.”

Degoo passerade i veckan 10 miljoner användare och är lönsamt på sin största plattform, Android.

Bolaget backas av bland annat styrelseproffset Anders Böös och idrottsklubben Djurgårdens tidigare vd Johan Ahlborg.

Läs fler artiklar
LÄS MER