Sök

Vad är det som händer i Tobii? Här är förklaringarna till rusningen

Tobii

Bildmontage: Press/Istockphoto

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Techbolaget Tobiis börsvärde har rusat med 1 miljard på två dagar.
Men varför?

Tobii är ett av Sveriges hetaste techbolag de senaste åren. Förra året bröt bolaget miljardvallen med sin ögonstyrningsteknik – och aktiekursen ökade kraftigt efter börsnoteringen 2015.

Det senaste året har dock varit tufft för bolaget. Tillväxten har stagnerat och kvartalsrapporterna har bjudit på rejäla besvikelser. Aktiekursen har fallit som en sten och snudd på halverades från nyår fram till sommaren.

Men de senaste dagarna har någonting hänt.

Under måndagen och tisdag rusade aktiekursen med sammanlagt 25 procent. Det innebar att bolagets börsvärde ökade med 1 miljard på bara två dagar.

Men ingen tycks veta varför. Bolaget har inte presenterat några nyheter eller liknande som skulle kunna motivera kursökningen.

Eftersom det inte finns någon solklar förklaring har vi på Breakit försökt sammanställa de mest troliga orsakerna till rusningen.

Hajpen lever!

De största aktiehandlarna de två senaste dagarna är ingen enskild person. Det är Avanza och Nordnets småsparare. Två experter pekar på kursrusningen som en möjlig förklaring till kursrusningen. Ja, du läste rätt. Hajpen skapar hajpen.

Som en symbol för detta kan jag lyfta fram ett inlägg på börsforumet Börssnack från 20 september, signerat användaren Rich87:

“Dags för ett rejält rally nu igen? Känns som att det bubblar!”

Tobii-kursen har egentligen haft en svag uppåttrend över ett par veckor. Ungefär sedan Iphone lanserades. 

En liten kursrörelse kan få folk att hoppa på tåget och köpa aktier. Det gör att kursen går upp ännu mer – vilket i sin tur kan göra att ännu fler vill köpa.

Det är en cirkel som driver på sig själv fram tills Nasdaq stänger dörren kl 17 och alla går hem för att kyla ned sig.

Storblankarna trycker upp kursen

Blankning. Aldrig förr har jag stött på ett så enkelt ord som jag har så svårt att förklara.

Att blanka en aktie innebär följande: Du lånar en aktie av en annan ägare, som du sedan säljer. När den lånade aktiens värde minskar – vilket blankare hoppas på – köper du sedan tillbaka den och lämnar tillbaka till utlånaren. Har du lånat en aktie värd 50 kronor och sedan ger tillbaka en aktie värd 40 kronor har du således gjort 10 kronor i vinst.

Du satsar helt enkelt på att aktien ska minska i värde. Ofta sätts kriteriet att den lånade aktien ger en viss ränta och ska lämnas tillbaka inom en viss tidsperiod.

Det som har hänt nu i Tobii är att flera storblankare har valt att lämna tillbaka sina lånade aktier. När flera blankare försöker köpa tillbaka aktier för att kunna lämna tillbaka dem, samtidigt, gör det att köptrycket i aktien blir större. Och när det blir svårare att hitta säljare måste man erbjuda ett högre pris – och kursen trissas upp.

Varför var det dags att kamma hem vinsten just nu då? Blankarnas vägar äro outgrundliga.

Varför sjönk kursen så kraftigt från första början?

En grundförklaring till att aktien gick ned är såklart att bolaget inte levererat på samma sätt som tidigare. Under våren har analytikerna konsekvent sänkt sina riktkurser, från över 80 kronor aktien ner till 50 kronor. Men det finns en annan effekt också.

Effekten heter Investor.

Familjen Wallenbergs investmentbolag är tidigare storägare i Tobii men har under en längre tid pytsat ut sina aktier och sålt av sitt innehav. När nästan 20 procent av bolaget ska säljas av på bara ett par år lägger det sig som en våt filt på aktiekursen. På onsdagen rapporterade Dagens industri att Investor sålt sina sista aktier i Tobii. Det är samtidigt något som många anat i ungefär en månad.

När säljtrycket plötsligt minskar flyter aktiekursen upp som en kork.

Vad har Tobii med Iphone att göra?

Jag trodde folk var helt knäppa när jag hörde lanseringen av Iphone X som en anledning. Ansiktigenkänning är ju inte samma sak som ögonstyrning. HUR kan folk blanda ihop de två och satsa pengar på det?

Så här hänger det ihop: Tobiis sensorer, alltså hårdvaran som bolaget tillverkar, behöver inte användas för ögonstyrning. Den kan även fungera för ansiktsigenkänning. När Apple börjar med en ny grej följer ofta resten av marknaden efter. Det innebär alltså en potentiell ökning i efterfrågan på Tobiis sensorer. Folk tänker “Nästa Fingerprint! Köpläge!” och satsar.

Så vem förlorar på det här då?

Ja, enligt en person är svaret solklart. Det är Investor som sålde på botten.

“Än en gång lyckas de göra bort sig och sälja på botten. Varför har de ens en småbolagsportfölj när de inte verkar respektera pengar överhuvud taget.”

Det är i dagsläget oklart hur bra eller dålig Investors investering har varit men det är alltid tråkigt att sälja en aktie för 36 kronor, när man kunde ha väntat en månad och sålt för 53.

Har du en bättre förklaring? Hör gärna av dig på jonas@breakit.se.

Läs mer