Sök

Svenska Hansoft köps upp av amerikanskt utvecklarverkyg

Hansoft

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Prislappen okänd när Creandums portföljbolag säljs.

Uppsalabolaget Hansoft har utvecklat ett projektplaneringsverktyg för tung industriutveckling. På kundlistan har bolaget bland annat jättar som Ericsson och spelutvecklarna Electronic arts och Capcom.

Nu byter bolaget ägare, rapporterar Di Digital.

Köpare är det amerikanska bolaget Perforce, som levererar verktyg och hosting för systemutvecklare.

"Det är en väldigt bra affär på flera sätt. Det ena är att det är en väldigt bra match vad gäller produkten. Hansoft och Perforce har varit integrerade i varandra över lång tid. ”Det andra är att vi nu kan fokusera helt på vårt andra bolag Favro”", säger Patric Palm, medgrundare av Hansoft.

Favro är grundarnas andra lite mer lättviktiga projekt. Där Hansoft är väl lämpat för gigantiska organisationer med mycket teknisk utveckling passar Favro bättre för enklare projektstyrning och mindre bolag. Det funkar lite som en digital anslagstavla där man kan hänga upp exempelvis pågående projekt, rapporter eller tidsrapportering.

Den närmaste jämförelsen, enligt Patric Palm, är Microsoft Planner.

Tidigare i år splittades Favro och Hansoft formellt och efter affären med Perforce är grundarna helt fria att lägga hundra procent av sitt krut på sin nya idé.

"Ofta i sådana affärer finns olika instängningar för grundarna att de måste stanna kvar. Vi är helt frikopplade från Hansoft", säger Patric Palm och fortsätter:

"Det är egentligen väldigt bra timing för oss. Favro har som produkt funnits sedan slutet på förra året och vi har hunnit bygga upp en bra kundbas med referenskunder." 

Prislappen har parterna valt att inte avslöja. Hansoft tog 2014 in 80 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Creandum. Men den investeringen gjordes till stor del på grund av förhoppningarna kring Favro.

"Det jag kan säga är att det är en av de största affärerna som gjorts i Uppsala. Affären gör att Hansoft kan komma ut till en mycket större marknad", säger Patric Palm.

Hansoft-delen av koncernen omsatte drygt 50 miljoner kronor förra året. Hur stor vinstmarginalen var då är inte helt glasklart eftersom redovisningen även innefattar utvecklingskostnader för Favro.

Vad händer med Hansoft nu?

"Själva affären var klar sista augusti, så allt är redan genomfört och klart. Som sagt är jag och mina medgrundare helt frikopplade men vad jag förstår har integrationsarbetet mellan Hansoft och Perforce kommit en bra bit och löper på väldigt bra", säger Patric Palm.

Läs mer