Fördel Västerås i kampen om den gigantiska batterifabriken Northvolt

Northvolt
Fördel Västerås i kampen om den gigantiska batterifabriken Northvolt

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Peter Carlssons miljardsatsning Northvolt skriver avtal med börsjätten ABB om ett samarbete kring den framtida batterifabriken.

Den tidigare Tesla-toppchefen Peter Carlsson vill bygga Europas största batterifabrik i Sverige. Men var fabriken – som planeras bli lika stor som Gamla stan i Stockholm till ytan – ska hamna är ännu inte helt klart.

Men mycket pekar nu på att det blir Västerås som vinner striden om fabriken.

På måndagen besökte ledningen för Northvolt, med vdn Peter Carlsson i spetsen, Västerås. På ett samråd, som hölls på ett hotell i Västerås, svarade Peter Carlsson på frågor om batterifabriken från västeråsarna. För en och en halv vecka sedan hade Peter Carlsson ett liknande möte i Skellefteå, som är den andra kandidaten att bygga batterifabriken. Det mötet lockade hela 850 personer.

Den staden som får batterifabriken kan räkna med uppemot 3000 nya jobb till regionen.

Nu rapporterar Dagens industri att Northvolt och börsjätten ABB tecknat ett avtal kring bygget av batterifabriken.

Det indikerar att fabriken hamnar i Västerås, eftersom att ABB har stor verksamhet i kommunen.

”Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik här i ett av våra hemländer”, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i en kommentar.

Fabriken kommer börja byggas i slutet av 2018 och planeras stå klar 2023.

Totalt kommer det kosta runt 40 miljarder kronor att bygga batterifabriken. Under hösten planerar Northvolt att ta in cirka 1 miljard kronor i riskkapital. Peter Carlsson har tidigare sagt att de pengarna främst ska komma från bolagets partners som biltillverkare, energibolag och industriföretag.

I samband med det nya avtalet med Northvolt meddelar ABB Sveriges vd Johan Söderström att bolaget investerar tio miljoner euro i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER