Sök

Bokförlaget Natur & kultur köper digitala läroplattformen Digilär från Spiltan

SpiltanDigilär

T.v: Linda Ahrgren, vd på Digilär. T.h: Arkivbild. Foto: Press samt Jessica Gow/TT.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Gammelmedia köper nymedia och Spiltan cashar in.
“Vi får nya muskler”, säger Digilärs vd Linda Ahrgren.

Tre månader. Så länge var Linda Ahrgren på sitt nya jobb innan hon igen är tillbaka i sin gamla organisation.

I maj kunde Breakit berätta att hon skulle ta över som vd på Digilär, och lämnade förlaget Natur & kultur. Då påbörjade hon direkt arbetet med att slå ihop de två bolagen.

“Jag ville egentligen aldrig lämna Natur & kultur men det var en fantastisk möjlighet att få ta över efter Digilärs grundare”, säger hon.

Nu står det klart att Natur & kultur – som ger ut läromedel, skönlitteratur och akademisk litteratur – förvärvar Digilär.

Det senare bolaget har skapat en egen tjänst för det man kallar digitala läromedel. Kortfattat innebär det att man låter elever i mellanstadiet, högstadiet, och gymnasiet välja i vilken form de själva helst vill lära. Det kan vara genom att läsa en digital bok, lyssna på ljudinspelningar, kolla på video och kombinera det hela med uppgifter.

Hur känns det att förvärvet är klart?

“Det känns jätteroligt! Det här är något som är fantastiskt bra för både Natur & kultur och för Digilär. Det är lite motsatsen till Storytel-Norstedts-affären. För oss innebär det att vi får mer muskler”, säger Linda Ahrgren.

Hon berättar att Digilär kommer fortsätta operera självständigt, som ett dotterbolag under Natur & kultur.

“Vi vet hur vi ska växa. Vi vill hålla kvar den entreprenöriella andan och forstätta arbeta med sälj och marknadsföring”, säger hon.

Natur & Kultur köper 100 procent av aktierna i transaktionen. Prislappen i Digilär-affären vill inte parterna avslöja. 2016 omsatte Digilär 9 miljoner kronor och gjorde en förlust på dryga 6 miljoner kronor.

Största ägare i Digilär innan affären är börsprofilen Per H Börjessons investementbolag Spiltan, med 63 procent. I sin senaste årsredovisning rapporterade Spiltan att andelen i Digilär var värd 16,7 miljoner, samma summa som man investerat i bolaget.

Investmentbolaget är i startupkretsar framförallt känt för att ha gjort en mycket lyckad investering i spelbolaget Paradox. I samband med att Paradox noterades på First North sålde Spiltan delar av sitt innehav, något Per H Börjesson kallade för "Spiltans sämsta affär 2016".

Läs mer