Robotar ska hjälpa Avanzas kunder

Finwire / Breakit

Nätmäklaren svarar på konkurrenternas utmaning.

Avanza följer upp Nordnets satsning med att lansera robotrådgivning för ett antal tillgångsklasser, skriver Dagens Industri.

Genom Avanza Auto erbjuds kunder sex specialfonder som är sammansatta och förvaltas av Avanza Fonder. Fonderna kommer att investera i aktier, räntor och alternativa tillgångar som råvaror.

Avgiften som Avanza Auto kommer att ta ut är på strax under en halv procent, inräknat för en förvaltningsavgift på 0,35 procent som Avanza tar ut.

För att kunna investera genom Avanza Auto krävs ett minsta startbelopp på en krona och ett månadssparande på 100 kronor som lägst belopp.

Enligt Avanzas vd Johan Prom är det en efterfrågan för automatisk förvaltning som ligger till grund för robotrådgivningen. Till Dagens Industri uppger Avanza-chefen att den nya tjänsten riktar sig mot alla sorters investerare.

”Det här är för alla. För en del kunder, som kanske inte har intresse eller kunskaper, kan Avanza Auto vara det huvudsakliga. För andra kunder kan det vara ett bra komplement till en mer aktiv portfölj”, säger Johan Prom.

Nordnet drog igång sin robotrådgivning förra månaden. Nya Nordnet Robosave rullades ut med ett erbjudande inom automatiserad rådgivning för placeringar i börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Avgifter är på 0,5 procent per år exklusive för avgifter för de underliggande fonderna. Dessa är på mellan 0,15-0,23 procent.

Andra aktörer som har kommit i gång med robotdriven rådgivning är bland annat Lysa, Sigma Stocks och Opti.

Läs fler artiklar
LÄS MER