Telias ex-vd Lars Nyberg åtalas för korruption

Telia
Telias ex-vd Lars Nyberg åtalas för korruption

Lars Nyberg, tidigare vd för Telia. Foto: Bertil Enevåg Ericson

Erik Wisterberg

Reporter

Lars Nyberg finns bland de tre som åtalas, uppger Dagens Nyheter.

Lars Nyberg, vd för Telia Sonera 2007-2013, och den tidigare Eurasienchefen Tero Kivisaari åtalas till följd av misstankarna om mutbrott i Uzbekistan. Det uppger Dagens Nyheter och Reuters.

"Enligt åklagaren är de ansvariga för de mutor som Telia betalade för att kunna göra affärer i landet. De misstänkta personerna förnekar brott", skriver Dagens Nyheter.

Tidningen uppger vidare att misstankarna gäller mutor till företrädare för den uzbekiska regeringen för att Telia skulle kunna etablera sig i landet.

Lars Nyberg riskerar upp till sex års fängelse om han fälls. Brottsrubriceringen är bestickning, alltså givandet av mutor.

I ett pressmeddelande meddelar Åklagarmyndigheten att den förra överåklagaren Gunnar Stetler på fredagen har lämnat in åtal mot tre tidigare anställda i Telia Sonera. Vilka det är nämns inte i pressmeddelandet.

"Samtidigt väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget", heter det i pressmeddelandet.

Arbetet med att förbereda åtalet har pågått i fem år. De tre misstänkta förnekar brott.

Under fredagsförmiddagen höll Telia en presskonferens, där bolagets ordförande Marie Ehrling uppgav att man kommer att följa rättsprocessen noga. Budskapet var också att om någon av cheferna döms för mutbrott så öppnas juridiska förutsättningar att gå vidare även för Telia.

I ett sådant läge kommer styrelsen göra en bedöming om det ligger i företagets intresse att gå vidare med ett civilmål mot de tidigare Telia-cheferna.

Härvan rullades upp 2012 av SVT:s Uppdrag granskning. I programmet visade SVT att dottern till Uzbekistans diktator beräknades ha tjänat 2,6 miljarder kronor på att Telia fick etablera sig i regionen. Här finns en sammanställning över alla turer i affären

I går, torsdag, blev det känt att Telia nått en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring affärerna i Uzbekistan. Bolaget ska betala 7,7 miljarder kronor för detta, och den amerikanska Finansinspektionen slår även fast att Telia betalade 2,6 miljarder kronor i mutor i Uzbekistan.

”Med dagens uppgörelse sätter vi punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia”, skrev Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

Det verkar dock som att just detta kapitel i bolagets historia alltså kommer att fortsätta skapa rubriker.

Läs fler artiklar
LÄS MER