Ikea storsatsar på elbilar – öppnar för investeringar

Ikea Elbilar Hållbarhet
Ikea storsatsar på elbilar – öppnar för investeringar

Foto: Press

Finwire / Breakit

Möbeljätten Ikea skrotar sina bilar och byter ut dem mot eldrivna fordon. Samtidigt öppnar man upp för att investera i företag som gynnar utvecklingen.

Nu är det elbilar som gäller för Ikea. Möbeljätten avslöjade under torsdagen att varuhusen satsar på eldrivna fordon. 

En satsning som presenterades av tillförordnade hållbarhetschef Pia Heidenmark-Cook i samband med klimatveckan i New York.

I Ikeas fall så kommer alla 355 Ikea-varuhus runt om i världen att byta ut alla nuvarande bilar som drivs av fossila bränslen mot eldrivna fordon.

Totalt rör det sig om ett 30-tal marknader, både den egna fordonsflottan men även partners som sköter hemleveranser, uppger Dagens Nyheter. 

Runt hälften av varuhusen har i dag laddstolpar, men nu ska alla få det – med ett tydligt mål. 

"För att uppmuntra både medarbetare och kunder att också byta till elbil" säger Pia Heidenmark-Cook till DN.

DN uppger att Ikea hoppas att den ökande efterfrågan ska snabba på utvecklingtakten i elfordonsbranschen, där det i dag är ont om elfordon för tyngre transporter. Ett drag som även kan prissa priserna framöver. I nuläget ingår inte leveranserna till varuhusen i satsningen. 

Ikea Group ska även vara redo att genomföra investeringar för att snabba på utvecklingen. 

"Vi tittar även på möjligheten att investera, till exempel i företag som främjar övergången till elbilar eller att gå in i långsiktiga partnerskap för att visa att det här är viktigt" säger Pia Heidenmark-Cook.

Ikea har tidigare bland annat satsat på  vindkraft och solenergi. Den nya satsningen på elbilar än en del av initiativet EV100 som är ett projekt som syftar till att snabba på övergången till elfordon. 

Företagen i projektet åtar sig att inom fyra områden driva på utvecklingen av elbilar fram till 2030: inom den egna fordonsparken, ställa krav på leverantörer och underlätta för medarbetare och kunder att köra elfordon.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER