Tankade ner Google-filerna och drog – sen cashade han in 5 miljarder från Uber

Breakit - Tankade ner Google-filerna och drog – sen cashade han in 5 miljarder från Uber

Bildmontage Anthony Levandowski. Foto: Tony Avelar, Seth Wenig, Virginia Mayo för AP/TT.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Häpnadsväckande detaljer avslöjas i stämningsprocess.

Tänk dig följande scenario. Du är teknikansvarig för Googles jättesatsning på självkörande bilar och bestämmer dig för att hoppa av för att starta eget. Men innan du slutar, tankar du ned 14.000 filer fullspäckad med information om hur tekniken bakom Googles självkörande bilar fungerar. Med dessa filer i ryggsäcken drar du igång – och blir 8 månader senare uppköpt av Uber för 5,5 miljarder kronor.

Låter det som en saga eller manuset till en halvtaskig Netflix-serie? Kanske, men det är också vad ingenjören Anthony Levandowski påstås ha gjort på riktigt.

Den här kittlande historien rullas nu upp inför öppen ridå när Googles ägarbolag Alphabet stämmer Uber i en amerikansk domstol. Det känns onekligen som att Uber och Anthony Levandowski har en del att förklara. Efter att hans startup Otto slukats av Uber blev Anthony Levandowski ansvarig för techbolagets hela satsning inom självkörande bilar. I det arbetet var de stulna Google-dokumenten, enligt stämningsansökan, en viktig hjälp.

Nu kräver Alphabet Uber på 2,6 miljarder dollar, motsvarande 20,9 miljarder kronor, för en påstådd stöld av en av totalt nio affärshemligheter från dess enhet inom autonom körning, där Anthony Levandowski jobbade innan han drog.

Kravet framfördes i samband med en rättegång med Uber som Alphabet vill få framskjuten till den 10 oktober då det framkommit ny info, rapporterar Recode.

Det framgår inte hur mycket Alphabet är ute för de övriga åtta affärshemligheterna som Uber ska ha stulit. Om Alphabet får rätt från domstolen så kommer bolaget inte att få betalning för samtliga nio affärshemligheter utan bara för den med största kravsumman. Med andra ord om de omnämnda 2,6 miljarder dollar är den största summan för en enskild affärshemlighet så är det även det maximala belopp att bli utbetalt till Alphabet.

Läs fler artiklar
LÄS MER