Acast stänger storrunda på 154 miljoner kronor – dementerar börsplaner

Acast Swedbank
Acast stänger storrunda på 154 miljoner kronor – dementerar börsplaner

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam tillsammans med styrelseledamot Ulrika Saxon. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Swedbank Robur och Microcap går in när Acast fyller på med torrt krut.

Acast har skapat en slags fullserviceplattform för podcasts med bland annat servrar, dataanalys och annonsering. Av medierna som anslutit sig till tjänsten hittar man bland annat anrika Financial Times och millenniebarnens favoritmediebolag Vice.

Bolaget växer så det knakar men gör samtidigt stora förluster. Förra året landade omsättningen på ungefär 50 miljoner kronor med en lika stor förlust.

Då behövs pengar – en rejäl säck pengar. Det är exakt vad Acast fått nu.

En kapitalrunda på 154 miljoner, som leds av fonderna Swedbank Robur Ny teknik, Microcap och Norron Asset Management, har precis stängts. Det är Ny tekniks första investering utanför börsen, enligt Karl Rosander, grundare av Acast.

“Robur är Europas bästa techinvesterare, typ. Det har varit väldigt viktigt för oss att få in rätt kapital. Det har vi verkligen med alla de här ägarna, vi är otroligt nöjda. Det är ett riktigt bra, svenskt gäng”, säger Karl Rosander, och passa på att ge en känga till Silicon valley-investerare:

“Jag och Måns (Ulvestam, medgrundare reds. anm.) kan vårt bolag väldigt bra. Vi har en väldigt tydlig plan för vad vi vill göra. Om man tar in amerikanska riskkapitalbolag har de ofta en massa konstiga villkor och en egen plan för bolaget. Vi känner inte att de tillför bolaget något utöver kapitalet”, säger han.

Acast finns idag i Norden, USA, England, Australien och ett land till. Expansionen har gått snabbt men nu kommer det dröja ett litet tag innan den globala resan fortsätter.

“Tech, tech och tech. Det är det pengarna ska gå till”, säger Karl Rosander.

Han berättar att bolaget just nu är inne i en process där hela plattformen ska automatiseras.

“Vi har ett stort tryck på podcasts som vill in som vi inte kan släppa in idag. Vi är tvungna att tacka nej till jättemånga varje vecka”, säger Karl Rosander.

I kapitalrundan deltar även de befintliga ägarna Bonnier growth media, riskkapitalbolaget Moor, familjen Wattins Inbox capital, Alfvén & Didriksson och CNI Networks.

I somras kunde Breakit avslöja att Acast bytt form från privat till publikt bolag, ett steg som ofta sker i samband med en börsnotering. Då menade Karl Rosander att det gjordes för att kunna släppa in nya ägare och inte för att man skulle till börsen “i närtid”.

Samtidigt har Swedbank Robur tidigare uttalat att deras investeringar utanför börsen ska begränsas till bolag där man beslutat om en notering inom 12 månader. Trots det står Karl Rosander fast vid att han inte har börsen i sikte.

“Nej, vi har ingen plan på att gå till börsen. Vi har fullt fokus på att bygga teknik”, säger han.

Hur mycket poddplattformen värderas till vill inte partnerna berätta.

LÄS MER: Publikt eller privat aktiebolag – vad är egentligen skillnaden?

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att kapitalrundan var på 155 miljoner kronor, korrekt siffra är 154 miljoner kronor.

Läs mer

Acast till börsen – efter heta rykten om affär med Facebook

Styrelseledamot köper aktier i Acast för 5,6 miljoner kronor

Acast inifrån: Den okända historien om poddsuccén – "Vi har tjänat bra med pengar"

Läs fler artiklar
LÄS MER