Här är duon som ska bygga Göteborgs nästa startupfabrik

Younicon studioBonsaiInkubatorer

F.v: Johan Düfke och Kalle Lindvall, grundare av Younicon studio. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Younicon studios trestegsraket ska skapa fler framgångssagor i Göteborg.

Göteborgs techscen växer för varje år som går.

Men enligt vissa går det för långsamt. Exempelvis Kalle Lindvall och Johan Düfke.

Därför har duon nu valt att ta saken i egna händer.

Tillsammans har de två Academic Work-veteranerna i det tysta dragit igång startupfabriken Younicon Studio. Bolagets ambition är att få flera entreprenörer att ta sig från idé till framgångsrikt bolag genom en trestegsmodell.

“Vi har ett labb, en inkubator och en acceleratordel. Tanken är att först hitta guldäggen i labbet som vi vill ta till nästa nivå, nå ‘proof of concept’ i inkubatorn och sedan ta sig ut på den globala marknaden i acceleratorn”, säger Johan Düfke.

Till skillnad från andra inkubatorer som Sting eller Chalmers inkubator skjuter inte Younicon Studio till något initialt kapital. Istället tar man det man kallar “sweat equity” – eller svettandelar på svenska.

“Vi går in med kompetens, nätverk, kunskap och erfarenhet. Vi går in aktivt i bolagen och jobbar utifrån vad de har för behov. Ska man rekrytera behöver man titta mycket på syftesfrågor och HR utveckling. Vi vill få bolagen att titta på rätt KPI:er (kvantifierade mål reds. anm.) och trycker mycket på att man måste komma ut på marknaden och testa sin produkt tidigt”, säger Kalle Lindvall.

Bolagen som tas in får sitta gratis i Younicon Studios lokaler och entreprenörerna hyrs ut på deltid som konsulter till större företag för att täcka sina egna kostnader. På så sätt slipper man att ta in extern finansiering i ett tidigt skede.

För sitt engagemang tar Younicon Studio en andel av aktierna i startupbolaget. Hur stor den andelen är varierar beroende på vilken fas startupen befinner sig i.

“Det beror helt på när vi träffar bolaget. Kommer de in i acceleratorfasen blir det en mindre andel. Tar vi in dem redan i labbet eller inkubatorn blir det sannolikt en något större del. Vi tar tillräckligt för att känna oss motiverade samtidigt som entreprenören ska göra det. Det är alltid en förhandlingsfråga”, säger Johan Düfke.

Han menar att det är ett problem för en del startupbolag att tidiga ägare sitter på stora andelar men snabbt blir helt passiva.

“Vi vill inte grusa gången för bolaget innan man ens kommit igång. Det är många som sitter med stora passiva ägare och inte har tillräckligt med aktier själv för att spädas ut igen och ta in externt kapital. Vi går in aktivt för att vi ser att genomförandet är viktigare än idén. Det handlar om att coacha rätt och sätta tydliga mål så man alltid jobbar med en framåtrörelse mot marknaden”, säger Johan Düfke.

Som ett av sina första bolag har Younicon Studio nu gått in i Bonsai – ett digitalt bemanningsbolag som riktar sig mot studenter.

“Jag och Johan har tillsammans sexton års erfarenhet av bemanningsbranschen på Academic work. Hela grundarteamet på Bonsai är otroligt tekniknära och har byggt en väldigt smakfull plattform. Det vi kan ge dem är kännedom om hur marknaden fungerar och hur man tar sig dit. Eftersom jag är gammal personalchef kan jag också ge kunskap om att bygga organisation och kultur”, säger Kalle Lindvall.

Läs mer