Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mathem tackade nej till 1 miljard i jätteemissionen, uppger källor

Artikel bild
På bilden: Mathems grundare Tomas Kull.

Enligt våra källor hade det svenska e-handelsbolaget kunnat ta in 1 miljard kronor i riskkapital - men det slutade med "bara" 207 miljoner.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Vi rapporterade redan i onsdags om att Mathem var på väg att stänga en ny stor kapitalanskaffning till en värdering på över 1 miljard kronor. Nu bekräftar e-handelsbolaget, som är Sveriges största renodlade livsmedelsbutik på nätet, våra uppgifter.

Bolaget tar in 207 miljoner kronor i riskkapital från Anders Holch Povlsen - en av Danmarks mest framgångsrika e-handelsinvesterare. Han är bland annat storägare i Europas två största modesajter, Asos och Zalando.

Men Mathem skulle kunna tagit in betydligt mer pengar. Enligt Breakits källor med god insyn i transaktionen var intresset från investerarna mycket stort och de befintliga ägarna tackade nej till en rad tunga aktörer som ville komma in i bolaget.

"De hade kunnat ta in över 1 miljard kronor. Intresset var väldigt stort", säger en av Breakits källor. 

Den danske miljardären Anders Holch Povlsen som nu kommer in som storägare har sedan tidigare en betyande andel av Mathems danska motsvarighet Nemlig. Han blir nu näst största ägare i det svenska livsmedelsbolaget efter riskkapitalfirman Verdane som äger 40 procent av aktierna.

Tredje största ägare är grundarna Karolin Kull och Tomas Kull, efter dem återfinns klädjätten H&M:s vd Karl-Johan Persson och finansmannen Erik Mitteregger.

Så vad betyder det här för Mathem? Det första och mest uppenbara är att bolaget får en rejäl krigskassa som kan bli nyttig att ha för möta den hårdare konkurrens som är att vänta inom matförsäljning på internet.

I det längre perspektivet är ett spekulativt scenario att riskkapitalbolaget Verdane säljer sin 40-procentiga andel till Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik, som sedan sätter Mathem på börsen.

Kinnevik är redan en av Europas absolut tyngsta e-handelsinvesterare. Bolaget har redan band till Mathems ägarkrets så till vida att Anders Holch Povlsen även är storägare i Zalando och Erik Mitteregger sitter i Kinneviks styrelse.

Det är också sannolikt att familjen Stenbeck fanns med i diskussionerna om vilka aktörer som skulle gå in i Mathems senaste nyemission.

Läs mer