Värmlands gamingkung växlar upp – tar in en halv miljard på ett bräde

THQ Nordic Gaming
Värmlands gamingkung växlar upp – tar in en halv miljard på ett bräde

Lars Wingefors laddar för offensiv. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Lars Wingefors THQ Nordic ska på uppköpsräd. Just nu är bolaget i färd med att säkra finansiering på över en halv miljard kronor.

När Karlstadsentreprenören Lars Wingefors tog sitt spelbolag THQ Nordic till börsen fick Sverige en ny miljardär. Detta efter att kursen stigit kraftigt i den inledande handeln i november 2016.

Nu ska THQ Nordic ladda krigskassan rejält, för kommande uppköp och investeringar.

Bolaget ska innan börsens öppnande i morgon sälja 7,2 miljoner nya aktier. Detta sker genom en riktad nyemission till ”svenska och internationella institutionella investerare” uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Processen sköts via en ett så kallat accelererat book-building förfarande. Det innebär i korthet att aktiemäklare, i detta fall Carnegie, under en mycket kort tid hittar placerare som kan gå in med pengar.

Det brukar ofta ske genom att investerarna erbjuds en liten rabatt jämfört med stängningskursen. 

När börsen stängde på tisdagen låg THQ Nordics aktiekurs på drygt 90 kronor. Sett till den kursen planerar THQ Nordic att nu plocka in över 600 miljoner kronor.

En brasklapp är naturligtivs att affären ännu inte är i hamn. Dock brukar inte bolag gå ut med denna typ av erbjudanden om de inte känner sig säkra på att få in pengarna.

Breakit följer utvecklngen. Vi söker även Lars Wingefors, som i nuläget inte lämnar några kommentarer utan hänvisar till bolagets pressmeddelande.

”Bolaget avser att använda likviden från den riktade nyemissionen till att finansiera nya förvärv av varumärken och spelutvecklingsstudios samt möjliggöra en högre takt av investeringar”, står det där.

På ren svenska: Uppköp är att vänta. 

THQ Nordic vilar på två ben. Dels utvecklar man egna spel, som Darksiders, Titan Quest, och Destroy All Humans. Dels agerar THQ Nordic förläggare för ett stort antal speltitlar.

Företaget omsatte 85,6 miljoner kronor under årets andra kvartal, och gjorde ett rörelseresultat på dryga 30 miljoner.

Läs mer om Lars Wingefors här.

Transparens: Lars Wingefors äger en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER