De ska hjälpa svenska startups att ta över Spanien

startupresan
De ska hjälpa svenska startups att ta över Spanien

Caroline Lagergren och José Luis Moliner.

Towe Boström

Reporter

Spanien har aldrig varit så hett som nu. Det menar Caroline Lagergren som startat Expand To Spain som ska hjälpa startups att expandera dit.
”Vi har verkligen sett hur fler svenska startups fått expansionspengar som de öronmärkt för Spanien", säger Caroline Lagergren.

I veckan kan ni ta del av Breakits första del av startupsresan där Barcelonas heta startup-scen står i fokus. 

Vi har berättat för er om bolag och entreprenörer som redan är etablerade i Spanien – men hur fungerar det för dig som själv vill expandera till Spanien?

Breakit tog ett snack med entreprenören Caroline Lagergren som nyligen startat företaget Expand To Spain, som ska hjälpa internationella startups att etablera sig och växa i Spanien, tillsammans med José Luis Moliner.

De båda grundarna arbetar sedan tidigare med Smartlabstudios, ett nätverk som hjälper digitala företag att expandera och nå tillväxt på nya marknader.

Nu ska kunskaperna används för att rikta ett extra fokus mot Spanien.

”Vi har verkligen sett hur fler svenska startups fått expansionspengar som de öronmärkt för Spanien, jag har aldrig tidigare sett att Spanien är så hett som nu”, säger Caroline Lagergren.

Hon pekar bland annat på den svenska digitala vårdgivaren Kry som nyligen tog in runt 200 miljoner kronor med fokus mot den spanska marknaden. 

”Vi ser en stor möjlighet på den spanska marknaden där du kan nå 46 miljoner människor som ett steg mot en global marknad med 440 miljoner spansktalande. Tech-marknaden har mognat de senaste fem åren och internet-användandet och onlineköp har ökat”, säger Caroline Lagergren.

Expand To Spains fokus ligger mot digitala företag som är redo för internationell expansion i Spanien. Exempelvis de som vill lansera sin app på marknaden eller komma igång med e-handel. Genom att förse företagen med analyser om marknaden och kundbeteenden ska den digitala tillväxten maxas.

Expand To Spain erbjuder flera typer av tjänster som grundar sig på Smartlabstudios, data. Det innebär bland annat lokala nyckelsamarbeten samt att öka användarbasen via sociala medier och nya säljkanaler för att nå tillväxt snabbare och mer effektivt.

Caroline Lagergren vill inte avslöja hur många kunder man knutit till sig ännu – men uppger att många företag lockas av den spanska blommande tech-scenen.

"Traditionellt har det handlat om fysiska produkter att exportera från Sverige, med en digital produkt uppkommer både nya utmaningar och spännande möjligheter för expansion, där ser vi i ett behov av fler rådgivare och tjänster", säger hon. 

Det här är en redaktionell artikelserie som vi kallar för Startupresan. Det är ett journalistiskt oberoende projekt där vi på Breakit bestämmer vad vi vill skriva om, och som presenteras av Lufthansa. 

Carolines tips till dig som vill expandera till Spanien

Låt det inte falla på spanskan 
Översätt all text och låt någon med spanska som modersmål läsa igenom! Spanska språket har så många nyanser och er välformulerade och snitsiga copytext riskerar annars att bli totalt missförstådd.

Är kunderna redo att betala online?        
Är din målgrupp verkligen redo att betala online? Yngre personer upp till 29 år har börjat köpa allt möjligt men köpvanan online ligger efter oss 3-5 år beroende på kund och segment. Dubbelkolla innan lansering!

Välj etablerade lösningar 
Börja med PayPay och Debit-kort. PayPal får alltmer förtroende online men är bara några år gammalt.

Andas – och ha tålamod             
Byråkrati? Skrönor om alla olika stämplar att samla in är sanna. Från ett svenskt perspektiv och dessutom entreprenör kan det kännas som en istid passerar innan alla dokument är iordning. Tålamod, tålamod och tålamod! Och skaffa en fullservice advokat.

Bered dig på nya tider 
Lunchtid mellan 14- 16 och middagstid mellan 21 och 23. Verkligen?! Sí! Se till att göra dina samtal innan och efter.

Ta seden dit du kommer 
Frustrerad över att inte nå fram per telefon din "sena" eftermiddag klockan 15? Ta en siesta och ladda hjärnan. 

Läs fler artiklar
LÄS MER