Sök

Hans “mini-Kinnevik” går till First North – vill ta in 20 miljoner

Fram

Christopher Brinkeborn Beselin. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Christopher Brinkeborn Beselin sätter sitt svensk-vietnamesiska investeringsbolag på börsen.

Christopher Brinekborn Beselin är framförallt känd för att tillsammans med Kinnevik dragit igång Lazada – Vietnams svar på Amazon. Det bolaget lyckades han driva till en värdering på 10 miljarder kronor.

Sedan dess har han investerat i flera startups på den asiatiska marknaden.

Nu vill han notera sitt investmentbolag Fram på aktiehandelsplatsen First North.

“I princip är det som ett mindre Kinnevik, fast vi startar och bygger bolagen själva och får därmed större uppsida”, skriver Christopher Brinkeborn Beselin, i ett mejl till Breakit.

Tanken med bolaget är bygga upp nya startups från grunden med sitt eget IT-team. Bolaget har ungefär 50 anställda.

“Vi har etablerat en metodik för bolagsbyggande där vi lägger stor vikt vid att bolagen ska generera intäkter redan 6 månader från första spadtag och att lönsamhet måste komma inom två år. Vårt affärsområde Standing Teams gör att vi snabbt kan bygga team av IT-ingenjörer till våra bolag. Utmaningen i att hitta kompetent IT-talang är i många fall där de tidiga bolagen går under”, säger Christopher Brinkeborn Beselin, som är ordförande för Fram.

I investeringsmemorandumet framgår det att bolaget söker en värdering på 30,5 miljoner innan emission och bjuder ut aktier till ett värde av 19,5 miljoner kronor i samband med noteringen.

Redan innan noteringsprospektet offentliggjordes hade bolaget säkrat hälften av emissionsbeloppet.

Största investerare är Mangold fondkomission, följt av London-fonden Rothesay. På listan finns även en rad privatpersoner, bland dem Johan Norin, som ligger bakom juristbyrån Jansson & Norin.

Det nya kapitalet ska användas för att starta upp 6–10 nya bolag. I dagsläget har Fram varit med och startat två bolag: Pangara, en marknadsplats för IT-kompetens i Vietnam, och e-handelsplattformen Intrepid.

Innan noteringen äger Christopher Brinkeborn Beselin 64 procent av aktierna i bolaget och har 72 procent av rösterna.

Läs mer