Liga åtalas för stor hackerattack – Klarna ett av bolagen i härvan

Breakit - Liga åtalas för stor hackerattack – Klarna ett av bolagen i härvan

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.

Jonas de Lange

Reporter

Ska ha svindlat företag på 40 miljoner kronor.

Vid 13-tiden på måndagen inleddes en presskonferens i Malmö där nya detaljer om ett av de största dataintrången i Sverige någonsin presenteras. 

“Vi har gett in åtalet till Malmö Tingsrätt idag. Som ni har kunnat se är det ett åtal av stor omfattning med många åtalspunkter”, säger Helena Ljunggren, förundersökningsledare.

Åtta personer står åtalade för att under 2015 och 2016 ha utfört en rad bedrägerier mot flera stora svenska företag. Enligt Sveriges radio har attackerna framförallt gjorts genom att skicka mejl med bilagor som innehåller skadlig programvara. Därefter har hackerligan på flera sätt svindlat bolagen som utsatts.

“Det rör sig bland annat om att få uppgifter till advokater för att få reda på hemliga uppgifter om deras klienter, en bank har lurats att betala ut flera miljoner kronor i felaktig utbetalning och liknande”, säger Joel Westerholm på Sveriges Radio Ekot.

På listan över de drabbade finns bland annat Swedbank, NCC och Ikano Bank. Även den digitala banken Klarna finns med på listan. Bolaget har under flera år varit en tillväxtraket och en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska techhimlen.

Även det politiska partiet Sverigedemokraterna ska ha drabbats av attacken.

De åtta står inför totalt 60 åtalspunkter vid Malmö tingsrätt.

Man har kommit över 25,5 miljoner kronor berättar Helena Ljunggren och försökt komma över ytterligare 15,5 miljoner kronor. Totalt landar bedrägerisumman på omkring 40 miljoner kronor.

Under presskonferensen måndag eftermiddag får Helena Ljunggren får frågan om varför man valt att begränsa utredningen till att bara röra de företag och myndigheter som finns med i stämningsansökan.

“Vi har gjort ett urval, annars hade vi drunknat i utredningen.Vi har valt dem vi bedömt som allvarligast, sett till belopp. Vi har också valt dem där vi tror att vi har störst möjlighet att nå framgång”, säger Helena Ljunggren, enligt SVT Nyheter.

Läs fler artiklar
LÄS MER