Sök

Inte bara solen som är het – vi tar tempen på startup-Barcelona

GP BullhoundActive Venture Partnersstartupresan

Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Maja Suslin/SCANPIX

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ni läsare bad oss åka till Barcelona för att berätta om den spanska startupscenen.
Så vi åkte dit.
Men hur het är den spanska storstaden egentligen?

Det här är en del av Startupresan, en journalistisk reportage-serie av Breakit som presenteras av Lufthansa. 

Tidigare i år fick Breakits läsare rösta om vilka startup-städer vi borde besöka under hösten. Vi kallar satsningen för Startupresan – och nu kan vi med glädje meddela att vi är igång.

De närmsta dagarna kommer ni att få ta del av rapporter från Barcelona, som på kort tid blivit en stark tech-spelare att räkna med.

Spanien, och kanske främst Barcelona, genomgår just nu något av en konstitutionell kris inför den kommande folkomröstningen om ett självständigt Katalonien den 1 oktober. En omröstning som den spanska regeringen kallar olaglig. 

Men hur mår staden egentligen ur ett startup-perspektiv? Vilka sektorer är heta? Vad kostar det att anställa en utvecklare? Hur är det att vara kvinna i den spanska techscenen? Och hur kommer det kommande valet att påverka stadens ekonomi?

Vi har pratat med ett gäng aktörer som har koll på läget.

Ricard Söderberg, Active Venture Parntners 

hjmnpluzulxbqd9hhtsi.jpg

Någon som varit i staden sedan 2002 är Ricard Söderberg. Han är grundare av  Barcelona-baserade Active Venture Partners, som investerat i spanska techbolag sedan 2002.  

”Andan är vibrerande och på gång. Är det något som är stort i Barcelona så är det startups och techscenen”, säger Ricard Söderberg. 

Vid 2002 visste man inte så mycket om riskkapital, förklarar han. Det fanns inte så mycket annat än statliga fonder. Bankfinansiering var vanligt.

Nu är läget helt annorlunda och det kokar av startups, som i sin tur lockar allt fler internationella investerare. Dessutom har många utländska företag valt att flytta sina huvudkontor till den spanska staden. 

Efter IT-kraschen i början av 2000-talet lämnade nämligen många duktiga spanska entreprenörer Silicon Valley och återvände till Barcelona med ny kunskap. Samtidigt ledde finanskrisen till att fler människor startade företag, enligt Ricard Söderberg. 

"Här finns också billig arbetskraft, duktiga ingenjörer och många nyutexaminerade studenter”. 

Active Venture Partners senaste fond ligger på 54 miljoner euro, och fokus ligger fortsatt på techbolag med goda tillväxtmöjligheter. Man har bland annat investerat i Odilo, en e-bokstjänst för bibliotek och online-plattformen Packlink som sköter leveranser. 

”I dag är Barcelona den stora tech-staden i Spanien, det finns otroligt många co-workingställen och inkubatorer. Det har satsats mycket pengar på att bygga tech-kluster samt locka strategiska partners”, berättar Ricard Söderberg.

Olof Rustner, GP Bullhound

Olof Rustner.jpg

Investmentbanken GP Bullhound är en av de aktörer som fått upp ögonen för Spanien.

Olof Rustner, vice president, berättar att de har en mycket optimistisk syn på de kommande åren för spansk tech och därför kommer att publicera en rapport på ämnet. 

"2016 var ett rekordår på många sätt för den spanska tekniksektorn – till exempel så investerades det 1.2 miljarder euro i spanska startups, vilket är ungefär samma belopp som de tre föregående åren tillsammans", berättar Olof Rustner. 

Breakit har fått en förhandsvisning på GP Bullhounds rapport "Spain. Late to the game, but now ideally positionedsom publiceras i oktober. Nedan följer en sammanfattning: 

# Under förra året rankades Barcelona på femte plats och Madrid sjätte sett till antal startups i de europeiska städerna. 

# Landet ligget över EU-snittet när det kommer till antal personer som surfar på internet genom mobilen, vilket öppat upp nya möjligheter för en mängd startups.

# Det kan delvis förklara varför spanska startups som Blocket-motsvarigheten Wallapop och Cabify, Spanien motsvarighet till Uber, blivit så framgångsrika. 

Jorge Lluch, ekonomichef på Wallapop.

”När vi tittar tillbaka är vi glada över att vi lanserade i Spanien. Marknadsledarna i online-sektorn saknade innovation, och hade inte förstått den enorma potentialen för mobil-applikationer i Spanien”, säger Jorge Lluch. 

GP Bullhound spår i sin rapport att många startups kommer att växa snabbt tack vare detta konsumentbeteende.

Dessutom har Spanien ytterligare en fördel – arbetskraften är jämförelsevis billig.

En utvecklare i Spanien tjänar runt 34.000 dollar per år. Det är runt 40 procent lägre än i Sverige och Tyskland och hälften så dyrt som i Storbritannien. 

”Det har gjort det möjligt för spanska entreprenörer att skala sin affärsmodell på ett kostnadseffektivt sätt medan man är mindre beroende av extern finansiering" konstaterar GP Bullhound. 

Miguel Valls och Guy Paul Nohra, Alta Partners

21895141_10154890804417621_754242933_o.jpg

På ett fik nära startup-täta entreprenörshuset Pier 01 i Barcelona träffade vi Guy Paul Nohra.  Han är medgrundare av Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Alta Partners som investerar i hälso-tech, och har tidigare listats av Forbes som en av världens bästa riskkapitalister. 

"Här finns mycket som är intressant, mina entreprenöriella instinker säger mig att det finns mycket möjligheter, och det är därför vi är här nu", säger Guy Paul Nohra. 

Helena Torras, investerare och entreprenör

helena torras.jpg

Inne på Pier 01 i Barcelona träffar vi Helena Torras, som har över tio års erfarenhet av tech-branschen, och själv investerat i en mängd startups genom sitt investmentbolag Paocapital.

Pier 01 samlar en mängd startups och över tusen entreprenörer, alla medlemmar i nätverket BarcelonaTechCity, vars mål är att driva tillväxt och sätta Barcelona på kartan.

”Barcelona är ett jättebra ställe att grunda en startup på, det händer mycket! Fler startups lyckas, investerarna börjar komma och vi växer”, säger Helena Torras.

För två år sedan grundade hon Bwom vars målsättning är att förbättra kvinnors hälsa. Genom en app förses kvinnor med information och träningsråd som hjälper dem att träna upp musklerna i bäckenbotten. Syftet är hjälpa och förebygga risken för urinläckage, exempelvis i samband med graviditeter.

Under förra året investerade Hansmen Group, som grundats av österrikaren Johann ‘Hansi’ Hansmann, runt åtta miljoner kronor i Bwom. Appen har nu runt 200.000 användare varav 80 procent av användarna återfinns i Spanien.

”Det är alltid svårt att ta in pengar, du har gott om konkurrens och det är tidskrävande. Men nu har det kommit en hel del internationella fonder som investerar i spanska bolag”, säger Helena Torras.

När Helena Torras började investera och driva bolag blev hon ofta igenkänd – eftersom att hon var kvinna. Hon berättar att det idag finns många initiativ för att få in fler kvinnor inom tech, men att landet fortfarande har mycket att jobba på.

”Jag tror att det finns många kvinnliga entreprenörer i tidigare stadiet, men vi måste visa att vi kan komma till det senare skedet”.

Vi träffar Helena Torras veckorna innan Katalonien utlyser val om självständighet. Regionen värnar om sin kultur och är även Spaniens ekonomiskt starkaste region. Ett initiativ som den spanska regeringen motsätter sig, och som förbjudits. Den 1 oktober ska katalanerna rösta om de ska lämna Spanien för att bli en självständig stat i form av en republik.  

Hur ett sådant val skulle påverka Kataloniens och den spanska ekonomin är oklart – liksom hur ett framtida EU-samarbete skulle te sig.

Helena Torras är övertygad om att Barcelona kommer att fortsätta växa, oavsett om regionen bryter sig loss från Spanien eller inte. 

”Är det något Barcelona har så är det folk som tror på staden, som vill att den ska lyckas”.

Demonstrationerna till stöd för självständighet har pågått under en längre tid. Under onsdagen trappades oroligheterna upp då miljontals röstsedlar ska ha beslagtagits av polis och och ett antal politiker gripits som en del i försöken att stoppa röstningen, uppger The Guardian. 

Oriol Junqueras, regionens vicepresident, sa i ett uttalande att staten i princip avskaffat Kataloniens självstyre och utlyst undantagstillstånd i Katalonien. 

"Det är otvivelaktigt den värsta konstitutionella kris Spanien har upplevt sedan statskuppen 1981", säger Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet till TT.

Det här är en redaktionell artikelserie som vi kallar för Startupresan. Det är ett journalistiskt oberoende projekt där vi på Breakit bestämmer vad vi vill skriva om, och som presenteras av Lufthansa.

Läs mer