Nya Iphone sänker Fingerprint – rasar på börsen

Nya Iphone sänker Fingerprint – rasar på börsen

Direkt / Breakit

Fingerprint Cards spår att intäkterna i det tredje kvartalet kommer att ligga i intervallet 800-840 miljoner kronor – vilket är avsevärt lägre än marknadens förväntningar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

När börsen öppnade på måndagsmorgonen kom reaktionen direkt. I skrivande stund är aktien ned nära 20 procent. 

Intäkterna är i linje med föregående kvartal, alltså det andra kvartalet i år.

Analytikerna spådde inför måndagens besked att intäkterna i det tredje kvartalet skulle uppgå till 1.507 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

"Som tidigare kommunicerat ger Fingerprints inga prognoser, men väljer att gå ut med denna information eftersom bolaget bedömer att intäktsnivån väsentligt skiljer sig från den förväntansbild som för närvarande finns i marknaden", skriver bolaget.

Fingerprint upplever för närvarande en avvaktande marknad och en bidragande orsak är Apples lansering heter det vidare. 

Apple, som nyligen lanserade sin nya telefon Iphone X, valde nämligen att skrota möjligheten att logga in på telefonen med hjälp av ett fingeravtryck – och istället ersätta det med teknik för ansiktsigenkänning. 

Fingerprint är inte en leverantör till Apple, men lanseringen kan ändå ses som en indikation på vart marknaden är på väg. 

Fingerprint hänvisar också till den svagare amerikanska dollarn samt till att produktmixen har förändrats på grund av att flertalet av Fingerprints större OEM-kunder har valt att skifta till baksidesmonterade sensorer och dessa har ett lägre pris.

"Detta har resulterat i att genomsnittspriset, ASP ("Average Selling Price"), på sensorer faller, vilket har haft en negativ påverkan på intäkterna. Fingerprints har tidigare kommunicerat en ASP-reduktion överstigande 20 procent per år men för närvarande är den cirka 30 procent", heter det i måndagens pressmeddelande.

Bolaget skriver vidare att det ännu inte har fastställt resultatet för det tredje kvartalet.

"Vad gäller Fingerprints operativa kostnader och balansposter förväntas dock inga väsentliga avvikelser från tidigare kommunicerade förutsättningar".

Med anledning av måndagsmorgonens vinstvarning från Fingerprint håller biometribolaget en telefon- och webkonferens klockan 9.30.

Läs fler artiklar
LÄS MER