NGM + Fundedbyme = Sant

Foundedbyme
NGM + Fundedbyme = Sant

NGM:s vice vd Tommy Fransson och Daniel Daboczy, vd och medgrundare av Fundedbyme.

Erik Wisterberg

Reporter

Den svenska börsen blir delägare i crowdfundingbolag. Här är vad det betyder för Fundedbyme.

Börsoperatören NGM har tecknat en avsiktsförklaring om förvärv av aktier i finska crowdfundingspecialisten Privanet Group. I slutet av augusti blev det känt att den svenska crowdfunding-plattformen Fundedbyme inlett ett strategiskt samarbete med just Privanet Group där det finska bolaget köpte 33,4 procent av Fundedbyme Finland. Därmed knyts alltså formella band mellan handelsplatsen NGM och Fundedbyme.

”Vi har länge jobbat för att få till ett helt kretslopp som kan förenkla för bolag att gå från födelse till börsnotering. I dag är det dyrt och krångligt, och vi hoppas att vi med detta indirekta samarbete med NGM kan göra det enklare för bolag att notera sig”, säger Daniel Daboczy, grundare och vd på Fundedbyme.

I ett första läge kommer NGM att äga 5 procent av det finska bolaget Privanet Group.

Om vissa mål uppnås kommer den ägarandelen att stiga till 10 procent, enligt ett pressmeddelande. Affären kräver ett godkännande av svenska och finska myndigheter. Blir det godkänt kommer den första investeringen ske i oktober.

I dagsläget fungerar Fundedbyme som en crowdfunding-plattform där investerare kopplas ihop med startups som söker kapital, ofta från många mindre investerare.

”Vi kan nu via vår modell och det nya samarbetet visa en väg från födelse till börsnotering. I dag hamnar många bolag i panik när de ska göra sig redo för börsen”, säger Daniel Daboczy

Fundedbyme tittar också på möjligheten att ta det egna bolaget till börsen. Inga beslut är ännu fattade – men målet är att Fundedbyme ska vara färdigt för börsen innan året är slut.

”I och med att vi tittar på en börsnotering är ett av mina mål att se och lära kring hur man kan förbättra den processen”.

Hittills har bolaget dock dragits med stora förluster.

”Ända tills i september 2016 har vi varit ett techbolag utan större säljambitioner, men vi har ställt om för att visa att vi som techbolag också kan tjäna pengar”.

Hur går det för er nu?

”Kostnaderna har gått ned och intäkterna går upp, och vi har haft en break even-månad i år”.

NGM:s vice vd Tommy Fransson uppger i en kommentar att affären kommer att vara strategiskt viktig för börsoperatören om den går igenom. De två företagen kommer tillsammans att kunna skapa ett unikt erbjudande för den finska marknaden, uppger han vidare.

NGM har som målsättning att notera tio finska bolag per år framöver.

Läs fler artiklar
LÄS MER