Sök

Alger, överlevnadskit, drönare! De gör upp om bankens miljoner

SwedbankPoow ApplicationEntreprenör

Sara Wimmercranz, jurymedlem, samt några av finalisterna: Flypulse samt Poow Applications.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Swedbank vill hitta framtidens entreprenörer – som samtidigt vill göra världen bättre.
Här är finalisterna i storbankens entreprenörstävling.

Begreppet ”sociala entreprenörer” har verkligen blivit en trend i Sverige. Det handlar om människor som vill göra världen lite bättre, men samtidigt hitta en gångbar affärsmodell.

I maj berättade vi om att Swedbank lanserade en egen tävling, med målet att vaska fram tio nya entreprenörer med en stark affärsidé och en vilja att göra samhället bättre.

I potten ligger 2,5 miljoner kronor, som ska spridas ut på tio vinnare. De ska även få rådgivning och stöd för att faktiskt kunna göra verklighet av sin idé.

Under fredagstävlingen avgörs tävlingen, genom att 15 utvalda tävlande får pitcha inför den namnkunniga juryn.

10 av dem går hem som vinnare i kväll – en kvarts miljon kronor rikare.

Flera av finalisterna har Breakit uppmärksammat tidigare. Björn Cronzells app för matvägrande barn och drönarbolaget Flypulse från Trollhättan som ska rädda liv genom att flyga ut hjärtstartare är några av dem. 

Swedbank hoppas med sin tävling kunna bidra till att fler vågar ta ta steget och bli entreprenörer.

”Vi upplever ett ökat intresse för entreprenörskap. Men vi ser också att många avstår från att göra slag i saken och starta företag och man kan fråga sig om vi i Sverige fullt ut tar tillvara på den entreprenörskraft som finns i landet”, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank i en skriftlig kommentar.

Hela listan – de 15 finalisterna i "Rivstart"

Motiveringarna i denna lista kommer från arrangören

Sofia Nordell, SÅNI Innovation AB

Efter ett gediget undersökningsarbete har Sofia Nordell skapat en app som får ungdomar att äta sin skolmat, som minskar svinnet och sopkostnaderna samt ökar bruttovinsten. En win-win-situation för alla: skolor, elever, restauratör, producent – och för miljön.

Emma Woxlin, Epishine AB

Epishine har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett resurseffektivt, billigt och skalbart sätt – vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande IoT-marknaden. Potentialen till storskalig produktion kan dessutom på sikt ge människor som tidigare inte haft råd, tillgång till ren elektricitet.

Abhishek Jacob Chethikatt och Naveen Sasidharan, Worldish AB

Genom den digitala översättningstjänsten Helen överbyggs språkbarriärer mellan patienter och personal inom sjukvården – något som är viktigt inte minst vid nödsituationer. Appen möjliggör en snabbare och bättre tillgång till vård för patienterna – och en bättre och mer effektiv arbetssituation för vårdpersonalen. 

Karl Roos, Julia Beyer, Hampus Tarras-Wahlberg. Suntribe AB.

Med en mineralbaserad solkräm har Suntribe skapat en effektiv, differentierad solskyddsprodukt – som är ofarlig för människa, djur och miljö. Därmed kan man ta steg mot en övergång från kemiska till mineralbaserade UV-filter i solkrämer.

Marcus Nyberg, HealthAlgae Sweden AB

Via en sluten, steril och helt inomhusbaserad process odlar och producerar HealthAlgae ätbara och mer hälsosamma alger än vad marknaden erbjuder idag. Produktionen använder helt förnybar energi och mindre mängd vatten än vad som används i konventionellt jordbruk, vilket ger mindre slitage på klimat och natur.

Anders Lindqvist, Swedish Hydro Solutions A

Swedish Hydro Solutions erbjuder innovativa och marknadsledande vattenreningslösningar för industri-, bygg- och entreprenadbranschen. Vattenreningstekniken är såväl miljömässigt som ekonomiskt hållbar och resultaten visar på hög säkerhet för miljön och effektiva reningsresultat.

Thomas Stenberg, NWE AB

NWE har utvecklat en metod för robust kvalitetssäkring av svetsförband, och möjliggör därmed bättre nyttjande av höghållfast stål. Genom att bland annat sänka produktionskostnaderna och generera viktreduktion kan man bidra till att Sverige behåller sin ledande position inom fordons- och verkstadsindustrin.

Maximilian Ottosson, Cellevate AB

Med unik nanoteknologi skapar Cellevate nya modeller för läkemedelsutveckling, med potential att strömlinjeforma sättet läkemedel utformas på. Därmed bidrar man till en effektivare, billigare och snabbare läkemedelsutveckling – och reducerar samtidigt också antalet djurförsök.

Charlotte Landing och Petrus Landing

Med en överlevnadslåda vill Charlotte Landing skapa trygghet och beredskap hos människor om det oväntade inträffar och viktiga samhällsfunktioner slås ut. Ett ”72 hour survival-kit” ger människor möjlighet att hämta vatten, laga mat och tillgång till radio under de 72 timmar de förväntas klara sig själva utan hjälp från samhället.

Ebba Heselius, Swapster

Idén med Swapster är en reklamfinansierad tinderliknande gratis-app för byteshandel. Det är en communitydriven marknadsplats som erbjuder människor nya sätt att konsumera – utan att man för den skull behöver köpa nytt.

Björn Cronzell, POOW Applications AB

Med appen The Food Hero har POOW Applications skapat ett unikt hjälpmedel för att hjälpa barn som lider av ätsvårigheter. Ett interaktivt och roligt verktyg att användas i hemmiljön, vid matbordet – för både föräldrar och sjukvård som vill hjälpa barn att börja äta.

Sebastian Wallman, FlyPulse AB

Sebastian Wallman och Jan Björn på FlyPulse utvecklar ett drönarsystem för transport av hjärtstartare till svårtillgängliga områden, dit dagens utryckningsfordon har svårt hinna fram i tid. Med en snabbare utryckning till larmplatsen ökar chanserna för överlevnad hos hjärtstoppspatienter kraftigt.

Ann Edberg, Ett tak två generationer

Ett tak två generationer matchar seniorer som har ledigt utrymme i sin bostad med studenter som behöver någonstans att bo. Genom ett delat boende på schyssta villkor över generationsgränserna kan seniorer bo kvar i sina bostäder – och studenter få en lösning på den bostadskris som så många av dem upplever.

Jonas Boström, EduChem VR Sweden AB

EduChem VR utvecklar innovativa virtual reality (VR) smartphone appar för kemiutbildningar. Med hjälp av VR kan man förbättra inlärning, samt öka studenters intresse för kemi. Detta är viktigt, då världen behöver fler kemister för att lösa de många samhällsutmaningarna vi står inför.

Helena Samsioe, GLOBHE DRONES AB

GLOBHE är ett drönarföretag som hjälper sina kunder med effektivare kartläggning, godstransporter, datainsamling, film och fotografering. Särskilt fokus har man på utsatta områden med besvärlig infrastruktur – där man erbjuder medicinska transporter, kartläggning av områden efter naturkatastrofer och wifi när infrastrukturen temporärt ligger nere.

Läs mer