Martin Fransson ska ratta bilhandlarnas nya Blocket-utmanare Wayke

Breakit - Martin Fransson ska ratta bilhandlarnas nya Blocket-utmanare Wayke

T.h: Martin Fransson, nytillträdd vd på Wayke. Foto: Press samt Jessica Gow/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Martin Fransson blir vd för Blocket-utmanaren Wayke.
“En bransch som ligger mig varmt om hjärtat”, säger han.

I våras kunde Breakit berätta att flera av Sveriges största bilhandlare tröttnat på att spelare som Blocket och Bytbil lagt vantarna på andrahandsmarknaden för bilar. Lösning blev Wayke, en egen plattform för köp och sälj av begagnade bilar, både för privatpersoner och bilhandlare.

Bakom satsningen ligger bland annat Svenska Volvohandlarföreningen och Scania Volkswagen Återförsäljarna, som mellan sig står för ungefär hälften av den svenska personbilmarknaden.

Nu har en ny vd utsetts för projektet. Det är Martin Fransson, tidigare platschef på Upplands motor.

“Hela min familj har på olika sätt jobbat inom bilhandeln, en bransch som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har under mina 20 år i branschen sett hur den har utvecklats på många områden, men behöver nu ta nya stora steg framåt. Därför känns Wayke som det naturliga nästa steget. Tjänsten kommer att vara startskottet för en förflyttning där vi digitaliserar branschen och tar den in i framtiden”, säger Martin Fransson, i ett pressmeddelande.

Hur ska ni göra för att gasa förbi Blocket och Bytbil?

“Målsättningen är att skapa en trygg och modern marknadsplats för fordon, där konsumenterna hittar djup och relevant fakta om bilar och bilägande. Man ska gilla att hänga på Wayke”, skriver han i ett mejl till Breakit.

Storkonkurrenterna Blocket och Bytbil tjänar idag stora pengar på att sälja annonser i detta segment. Bytbil omsatte senaste redovisade räkenskapsåret 87 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansiella poster på 42 miljoner kronor.

Blocket särredovisar inte intäkterna för bilannonser, men branschbedömmare uppskattar att det handlar om mellan 100 och 200 miljoner kronor och lönsamheten ligger även här runt 50 procent.

Förutom Blocket och Bytbil finns ytterligare ett tiotal större bilsajter vilket indikerar att marknaden som helhet är värd ett antal hundra miljoner kronor på årsbasis.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Martin Fransson är tidigare bilhandlare på Uppsala motor. Korrekt tidigare titel är platschef på Upplands motor.

Läs fler artiklar
LÄS MER