HBO Nordic dubblar omsättningen – till 600 miljoner kronor

HBO Nordic Streaming
HBO Nordic dubblar omsättningen – till 600 miljoner kronor

Foto: Helena Sloan/Press.

Jonas de Lange

Reporter

Beviset på “content is king”.

“Makalöst buggig”. Så beskrevs nyligen HBO Nordics app i programmerargruppen “Kodapor” på Facebook.

De förefaller för undertecknade som högst okontroversiellt att påstå att HBO är bland de sämsta i klassen på att bygga en videostreamingplattform.

Samtidigt är bolaget kanske det bästa beviset på uttrycket “content is king”. HBO – eller Home Box Office som förkortningen står för – har sedan tv-serien Sopranos varit känd för att leverera högkvalitativa dramaserier på löpande band. Bolaget är bland annat känt för att ligga bakom den omåttligt populära serien Game of Thrones och technördarnas favoritserie Silicon Valley.

Trots den buggiga tjänsten visar det sig nu att appen fortsätter öka i popularitet i Sverige.

Breakit har tagit del av bolagets svenska årsredovisning. Där framgår det att omsättningen ökade med 70 procent – från 361 miljoner kronor till 616 miljoner kronor. I de siffrorna ingår hela den nordiska marknaden.

Att slå sig in på streamingmarknaden med konkurrenter som Netflix, MTG och TV4 är dock inte gratis.

Under 2016 gjorde bolaget en rörelseförlust på 87 miljoner kronor. Sedan start har bolaget bränt över 740 miljoner kronor.

Hur bolagets siffror står sig mot konkurrenterna är väldigt svårt att säga. Vare sig Viaplay, Netflix eller Cmore släpper några siffror för sin videostreaming specifikt på den svenska eller nordiska marknaden.

Konsult- och analysfirman Mediavision uppskattar att HBO Nordic hade ungefär 275.000 prenumeranter vid halvårsskiftet. Den totala marknaden i Sverige för videostreamingtjänster uppskattas till drygt 2,5 miljarder kronor på helåret.

Exakt hur mycket HBO Nordic omsätter i Sverige enskilt är oklart men branschkällor till Breakit uppskattar att intäkterna från Sverige bör uppgå till ungefär 300 miljoner kronor, baserat på ovan nämnda prenumerantsiffra.

Bolaget har totalt 34 anställda.

HBO Nordic har avböjt att ge någon kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER