Sök

Videoplaza-grundaren greppar ordförandeklubban i Digiexam – som byter vd

Digiexam

Gustaf Nordbäck, vd på Digiexam och Sorosh Tavakoli, nytillträdd styrelseordförande på Digiexam. Foto: Johanna Ekström.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Digiexam byter vd och får in Sorosh Tavakoli som ny styrelseordförande.
“Jag har följt bolaget en längre tid", säger Sorosh Tavakoli.

Digiexam har tagit fram en tjänst som gör det möjligt för skolor att göra prov digitalt istället för med papper och penna. Idag används systemet av över 1.000 skolor och universitet.

Nu meddelar bolaget att man fått in techentreprenören Sorosh Tavakoli som ny styrelseordförande för bolaget.

“Sorosh är en digital visionär som tidigt insåg hur mediebranschen skulle förändras och byggde ett internationellt framgångsrikt bolag med kunder i 35 länder. Han har mycket värdefulla erfarenheter och kommer vara en stor tillgång till oss för att bygga en ännu starkare plattform och att skala DigiExam internationellt”, säger Gustaf Nordbäck, vd på Digiexam.

För nästan exakt ett år sedan lämnade Sorosh Tavakoli vd-posten på videoannonsbolaget Videoplaza. Ungefär ett år tidigare hade han sålt bolaget för en halv miljard kronor.

Efter avhoppet från sin skapelse har han bland annat investerat i fintechbolaget Trine. I samband med sin nya roll gör han även en mindre investering i Digiexam.

“Jag har följt bolaget en längre tid och har hjälpt till på ett mer informellt sätt en längre tid. Nu kände jag att det fanns en viss styrelsedynamik där jag kan tillföra något”, säger han till Breakit.

Han berättar att han ser sig själv som något av en tredjepart med ett annat perspektiv än de operativa grundarna och de ännu mer vinstfokuserade större investerarna.

“Jag tyckte själv att det var väldigt värdefullt när jag drev Videoplaza att ha en styrelseordförande som var mer oberoende”, säger han.

Tavakolis inträde i bolaget är inte den enda förändringen på toppnivå i bolaget. Även Gustaf Nordbäck är ny på vd-posten.

Han tar över rollen efter medgrundaren Johan Hägglund, som nu blir ansvarig för bolagets USA-expansion.

"Det känns riktigt kul och jag ser mycket framemot att tillsammans med teamet bygga vidare på produkten och fortsätta jobba mot vår stora vision", skriver Gustaf Nordback i ett mejl till Breakit.

“Det här vd-bytet har verkligen genomförst på ett kanonbra sätt. Det är en av de svåraste grejerna man kan göra i ett ungt bolag. Det är ett mognadstecken att man lyckats så bra med övergången”, säger Sorosh Tavakoli.

I samband med att han investerade i Digiexam har bolaget även tagit in kapital från de befintliga investerarna och företagslån från Almi. Totalt rör det sig om 10 miljoner kronor. Under åren har edtechstartupen tagit in närmare 55 miljoner kronor i riskkapital. I kapitalrundan som genomfördes 2016 värderades bolaget till 280 miljoner kronor.

Under 2016 omsatte Digiexam dryga 6 miljoner kronor och gjorde en förlust på 11 miljoner kronor.

Läs mer