Bonnie Roupés app ska rädda livet på gravida i Somaliland

Bonzun
Bonnie Roupés app ska rädda livet på gravida i Somaliland

Foto: Pressbild och Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Var tionde minut dör en kvinna i havandeskapsförgiftning. Den svenska entreprenören Bonnie Roupé kämpar för att fler liv ska kunna räddas.
Nu lanseras appen Bonzun för barnmorskor i Somaliland.

Under sin andra graviditet drabbades Bonnie Roupé av havandeskapsförgiftning men hade svårt att hitta information online. Det blev upptakten till hennes startup Bonzun – en app som ger kvalificerad hälsoinformation till gravida. Hon bestämde sig för att rikta sig mot den kinesiska marknaden och flyttade till Shanghai.

Sedan lanseringen 2015 har fokus legat på gravida kvinnor i Kina men nu kommer en version för barnmorskor – i Somaliland.

Idén uppstod när hon introducerades för Somalilands före detta utrikesminister, Edna Adan Ismail, som också är känd för sitt humanitära arbete. Edna Adan Ismail berättade att 59 kvinnor på hennes sjukhus avled förra året, varav 34 hade havandeskapsförgiftning.

“Hon sa till mig att ‘de 34 kvinnorna hade levt idag om vi hade vetat om din app’. Då kände jag att vi kan inte vänta en dag till, och det var också en härlig känsla att redan ha en sån klockren lösning. 830 gravida kvinnor om dagen dör av sin graviditet så ju fortare vi kommer ut globalt desto bättre. Vi har jobbat i flera år med den här lösningen och det känns faktiskt väldigt bra att den kommer till stor nytta”, säger Bonnie Roupé.

Tillsammans började de spåna på ett upplägg och vilka anpassningar Bonzun behövde göra för en lansering i Afrika.

Målet är i första hand att utbilda sjukvårdsarbetare så att de får tillgång till den senaste mödravårdskunskapen.

“Vi har satt igång ett pilotprojekt i byar som ligger på en mils radie från sjukhusen och framöver kommer appen att ingå i den obligatoriska barnmorskeutbildningen. För att få en examen ska man kunna visa att man kan hantera appen”, säger Bonnie Roupé.

Idag har Bonzun laddats ned totalt 1,8 miljoner gånger över hela världen. Om 2-3 år tror Bonnie Roupé att den siffran kommer att vara uppe i 60 miljoner. Innehållet ändras ju inte – en gravid kvinnokropp fungerar likadant nu som för 100 år sedan.

“Vår app följer kvinnan genom hela graviditeten, jag har skapat en algoritm av det svenska mödravårdssystemet. Här är vi duktiga på att förutspå och förhindra att havandeskapsförgiftning, preeklampsi, övergår i eklampsi, som är ett livshotande tillstånd”, säger Bonnie Roupé.

Appen är gratis för användarna, intäkterna kommer istället från bland annat e-handel, samarbete med ett kinesiskt försäkringsbolag och annonser. Hittills har bolaget finansierats av ett antal entreprenörer och affärsänglar, som Paradox-grundaren Fredrik Wester, Pointer-grundaren Hellen Wohlin Lidgard och Brummer & Partners-medgrundaren Erik Mitteregger.

Nu ska kassan fyllas på ordentligt för att kunna lansera på fler språk och satsa på både artificiell intelligens (AI) och augmented reality (AR).

“Målet är att vi ska ta in 100 miljoner kronor”, säger Bonnie Roupé.

Så driver du din startup från Kina – fem tips 

Så ångestfyllt kan det vara att driva en startup från Kina

Bonnie Roupé gör succé med gravidapp i Kina

Läs fler artiklar
LÄS MER