Trots rekordvinster - Airbnb betalar ingen skatt i Sverige

Airbnb Bostad Stockholm
Trots rekordvinster - Airbnb betalar ingen skatt i Sverige

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Airbnb har vuxit explosionsartat de senaste åren. Ändå betalar företaget varken bolagsskatt eller moms i Sverige, enligt en granskning av SVT.

Enligt SVT:s beräkningar omsatte Airbnb närmare 200 miljoner kronor i Sverige förra året. Mer än hälften av omsättningen beräknas komma från Stockholm. Företagets avgiftsstruktur innebär att bolaget får upp till 20 procent av intäkterna. 

Trots rekordvinsterna har de svenska skattemyndigheten inte sett röken av pengarna. Enligt Skatteverket har Airbnb inte betalat svensk bolagsskatt de senaste åren och den svenska filialen är inte momsregistrerad.

LÄS OCKSÅ: Airbnbs ultimatum till svenskar med fördomar

Airbnb är inte den enda techjätten som minimerar sin skatt i Sverige. Giganten Google drog in minst 5.500 miljoner kronor i Sverige i fjol – men betalade bara 5,5 miljoner i bolagsskatt.

Avgifterna som Airbnb får in går enligt SVT:s granskning direkt in på konton som tillhör Airbnb på Irland. Irland har lägst bolagsskatt i EU men Airbnb:s pengar slussas ändå vidare till ett holdingbolag på Jersey, där skattesatsen är noll.

Bolaget på Jersey kontrolleras i sin tur av moderbolaget, registrerat på en liten kontorsbyggnad i Delaware långt ifrån VD:n och grundarna som sitter i det nybyggda huvudkontoret i San Francisco. 

LÄS OCKSÅ: Miljonböter för svenska Airbnb-uthyrare

Exakt vilken omsättning och vilka vinster Airbnb gör ger företaget ingen information om. Men enligt beräkningar som SVT har gjort tillsammans med ett analysbolag omsätter Airbnb runt 200 miljoner kronor i Sverige. Det är mer än en fördubbling under de senaste åren.

Det är inte bara i Sverige som företagets skattestruktur har kritiserats. I Storbritannien pågår just nu en större skatterevision mot bolaget och i flera stora städer runt om i världen har de tvingats betala moms på sina tjänster.

Skatteverket har sedna tidigare granskat svenskar som hyr ut bostäder via Airbnb. Hittills har närmare 100 personer upptaxerats. Då sa Skatteverket att de skulle genomföra hundratals kontroller till.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER