Breakit - Studenter som investerar i startups tar klivet in i Sverige

Studenter som investerar i startups tar klivet in i Sverige

Jon Wahlqvist
Jon Wahlqvist
13 sep 2017, kl 08:49

Wave Ventures styrs enbart av studenter och backas av bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström. Nu tar riskkapitalbolaget klivet in i Sverige.

Jon Wahlqvist
Jon Wahlqvist
13 sep 2017, kl 08:49

Fonden grundades i Finland av en grupp studenter från Aalto och Helsingfors universitetet. Totalt sitter Wave Ventures på tolv miljoner att investera, pengar som bland annat kommer från den svenske Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström.

För att etablera sig i Sverige har bolaget nu tillsatt Rasmus Areskoug från Industriell Ekonomi i Lund som Venture Partner. Investeraren och entreprenören Hampus Jakobsson från Nordic Makers och Marta Sjögren från Northzone ansluter också som rådgivare.

"Då vi nu är väletablerade i Finland  är det ett naturligt steg för oss att starta upp i andra länder, med Sverige som start", säger Andreas Saari, student, medgrundare och VD för Wave Ventures. 

"Vårt mål är att inte bara hitta de mest lovande bolagen utan även arbeta hand i hand med entreprenörerna vi investerar i."

Sedan fonden lanserades i maj har investeringar gjorts i bolags som Quicksave, Blok, Surgify och Carbo Culture.

Fonden ska investera i det allra första steget och fokuserar på startups från den nordiska tech-scenen och i universitetsmiljöer. 

"Vi kommer att göra 30-40 investeringar på mellan 250.000-500.000 kronor, vilket är nog för att teamen ska kunna gå vidare med sin initiala idé."

Ämnen
Läs fler artiklar
Läs nästa artikel