Dollarracet gör Markus "Notch" Persson 875 miljoner rikare

Dollarracet gör Markus "Notch" Persson 875 miljoner rikare

FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Privata årsredovisningen avslöjar valutaklippet, skriver DI.

Efter att skaparen av äventyrsspelet Minecraft i höstas oväntat sålde sin spelstudio Mojang till jätten Microsoft för 18 miljarder kronor har det mest varit fokus på Markus ”Notch” Perssons privatkonsumtion.

Förutom påkostade nattklubbsbesök har media uppmärksammat hans köp av Beverly Hills dyraste lyxvilla. Med ett bud på drygt en halv miljard kronor knep han huset framför näsan på bland annat kändisparet Jay Z och Beyoncé. ”Notch” har också köpt en av Stockholms dyraste lägenheter.

Men nu visar det sig att dessa jättelika bostadsköp helt bekostats av den kraftiga dollaruppgången under hösten. Det är papperstidningen Dagens industri som i torsdagens upplaga avslöjar att ”Notch” tjänat hela 875 miljoner kronor på valutaförändringen. Efter att affären med Microsoft gjordes upp i början av hösten ökade dollarn i värde och när pengarna skulle betalas ut blev alltså totalsumman betydligt högre räknat i svenska kronor.

DI har granskat den nyligen offentliggjorda årsredovisningen från ”Notch” privata aktiebolag, Notch Enterprises. Där framgår valutavinsten men också att ”Notch” fick knappt 14,3 miljarder kronor för sina aktier i Mojang. När valutavinsten adderats till slutade resultatet för 2014 på närmare 15,1 miljarder kronor. Under året har ”Notch” byggt upp en aktieportfölj som vid årsskiftet var värd nästan 8,8 miljarder kronor.

”Notch” har också startat ett nytt bolag tillsammans med Mojangs medgrundare Jakob Porsér. Bolaget heter Rubberbrain och har kontor på 500 kvadratmeter vid Stureplan i Stockholm. När affärstidningen Forbes gjorde ett personporträtt på ”Notch” tidigare i år beskrivs det nya kontoret som en ”tonårspojkes största dröm”. Det sägs nämligen vara något utöver det vanliga med en bar, dj-utrustning och hemliga rum dolda bakom bokhyllor. Mer oklart är vad företaget ska göra. I intervjun med Forbes sa Persson att Rubberbrain än så länge mest är ett namn som väntar på en idé.

Läs fler artiklar
LÄS MER