PewDiePie bryter tystnaden: ”Jag är bara en idiot”

PewDiePie
PewDiePie bryter tystnaden: ”Jag är bara en idiot”

PewDiePie har hamnat i flera kontroverser kopplat till antisemitism och rasism.

Erik Wisterberg

Reporter

Han gjorde det rasistiska uttalandet "What a fucking nigger" i direktsändning. Här är PewDiePies försvarstal – ord för ord.

Igår vaknade världen upp till ett 15 sekunder långt videoklipp som under natten mellan söndag och måndag blivit viralt. I klippet syntes svenske Felix ”PewDiePie” Kjellberg spela datorspel.

Så långt var allt som vanligt. Men orden som kom ur hans mun under den livesända spelsessionen fick många att reagera med avsmak för världens största Youtuber.

”What a fuckin nigger”, sade PewDiePie.

Han använde en grovt rasistisk term, som i USA användes som en nedsättande och dehumaniserande benämning på svarta slavar, som ett skällsord.

LÄS MER: Youtubes nya regler slår hårt mot PewDiePie

Att detta kommer efter en vår då Disney brutit med PewDiePie på grund nazibudskap (som var en del av ett slags skämtvideos) gjorde inte saken bättre. Youtubeprofilen har kritiserats hårt.

Nu, över ett dygn senare, bryter PewDiePie tystnaden.

Han förklarar inte varför ordet ”nigger” kom upp när han ville smäda sin motståndare. Däremot ber PewDiePie om ursäkt tämligen förbehållslöst.

Här är hans försvarstal, ord för ord transkriberat från den video som PewDiePie lade ut på tisdagseftermiddagen.

LÄS MER: Dags att jobba med influencers? Här är fällorna du ska undvika 

”Hej. Jag vill göra ett uttalande om vad jag sade i min tidigare liveström. Du kommer förmodligen inte att tro mig när jag säger det här, men när jag är online och hör andra spelare använda samma typ av språk som jag gjorde så tycker jag alltid att det är väldigt omoget, dumt och jag hatar hur jag nu personligen också har fallit in i den delen av spelandet.

Det var något som jag sade i stundens hetta, jag sade det värsta ordet som jag kunde komma på och det bara kom ut.

Jag ska inte komma med några ursäkter kring varför jag gjorde det. För det finns inga ursäkter. Jag är besviken på mig själv, för det verkar som att jag inte har lärt mig någonting från alla de tidigare kontroverserna.

Det handlar inte om att jag tror att jag kan säga eller göra vad helst jag vill och komma undan med det, det handlar inte alls om det.

Jag är bara en idiot.

Men det gör inte vad jag sa, eller hur jag sa det, okej. Det var inte okej.

Jag är verkligen ledsen om jag förolämpade, sårade eller gjorde någon besviken med allt det här. I den positionen som jag befinner mig i borde jag veta bättre. Jag vet att jag inte kan fortsätta att ställa till det såhär. Jag är skyldig min publik, och mig själv, att vara bättre än såhär. För jag vet att jag är bättre än så.

Jag vill verkligen förbättra mig själv, inte bara för min egen skull, utan för alla som ser upp till mig eller blir påverkad av mig. Det är så jag vill gå framåt, bort från detta.

Det var allt jag hade att säga. Tack för att du tittade. Hej då”.

Värt att notera är att PewDiePies följare på Youtube inte verkar har brytt sig om idolens språkbruk. I går morse hade han 57,25 miljoner prenumeranter. Den siffran är fortfarande intakt. Enligt Socialblade har PewDiePie fått omkring 5.000 nya prenumeranter under måndagen och tisdagen. 

Här är videon där PewDiePie försöker förklara sig. 

Läs fler artiklar
LÄS MER