Sök

Fotbollsspelaren Philip Haglunds app lär barn att hantera pengar

Barnpengar

Filip Haglund (till höger) och Niclas Blomqvist på Reforce International. Foto: Max Blomqvist.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Hans pitchidé gick rakt in i Breakits läsares hjärtan. Här berättar Philip Haglund mer om appen Veckopengen som hjälper barn att hantera sina pengar i mobilen.

I samband med Redeyes event Småbolagsdagen uppmanade min kollega Stefan Lundell entreprenörer att pitcha sina affärsidéer för honom. Vi lade upp fem videoklipp på sajten och bad läsarna att rösta på den startup som de ville veta mer om.

Överlägset flest röster fick Barnpengar som fotbollsspelaren Philip Haglund är grundare och vd för. För ungefär fyra månader sedan släppte han appen Veckopengen - ett verktyg som hjälper barn att hantera sina pengar i mobilen.

När vi ringer upp Philip Haglund för att berätta att han vunnit blir han rungande glad.

“Yihaa, vad roligt! Tack till alla som röstade på oss, speciellt alla barn och föräldrar", säger han.

Såhär fungerar Veckopengen: Både barn och deras föräldrar kan skaffa ett konto i appen. Barnet kan se sin veckopeng och vilken ränta som går att få på den om man sparar den.

Föräldern kan i sin tur få en påminnelse när det är dags för veckopengsutdelning och även lägga ut uppgifter till barnet, som att städa rummet eller hjälpa till med att klippa gräset.

“Idén uppstod ur tanken om ett framtida kontantlöst samhälle. Barn kommer snart inte att använda kontanter. Därför måste digitala pengar också anpassas så att barnen på ett förståeligt sätt kan spara, tjäna och hantera sina pengar", säger Philip Haglund.

I maj förra året skadade han knäet och missade resten av säsongen för fotbollsklubben IFK Göteborg, där han spelade då.

Utvecklandet av Veckopengen blev ett bra sätt att stimulera huvudet vid sidan av all rehabilitering.

Under ett år har Philip Haglund tillsammans med konsultfirman Reforce International, som är delägare i bolaget, utvecklat konceptet med hjälp av programmerare, designers och psykologer. Till sin hjälp har de även haft fokusgrupper bestående av barn och föräldrar.

“Bäst feedback har vi fått för våra uppgifter. Barn tycker det är jättekul att att få uppgifter i realtid från föräldrarna för att kunna tjäna en extra slant som de oftast lägger i spargrisen”, säger Philip Haglund.

Sedan lanseringen i mars är appen uppe i 5.000 nedladdningar och över 40.000 transaktioner har gjorts.

“Men det viktigaste för oss är inte antalet nedladdningar utan att skapa en bra produkt för användarna och få dem att fortsätta använda tjänsten. Just nu ligger vår retention rate på 30 procent och ska förstås bli ännu bättre”, säger Philip Haglund.

Han har en examen från Handelshögskolan i Stockholm och har alltid haft ett stort intresse för privatekonomi.

“Jag har alltid sparat pengar och hållit på med min spargris. Ganska tidigt ville jag nog också tjäna mer pengar genom extrajobb”, säger han.

I december skrev Philip Haglund på ett nytt kontrakt med fotbollsklubben Hammarby. Nu fortsätter han att kombinera fotbollen med företagsbygget.

“Många som driver startups har ett annat jobb i början. För mig funkar det här jättebra. Jag kan träna som jag alltid gjort och har eftermiddagarna till att jobba med mitt bolag. Det är kul och stimulerande”, säger han.

I skrivande stund är Barnpengar inne i en finansieringsrunda som ska vara klar senast i augusti. Två personer ska anställas och en lösning som gör att pengar kan föras över direkt till barnets konto eller kort, är under utveckling.

Hur ska då Barnpengar tjäna pengar på appen? Philip Haglund har inget tydligt svar på den frågan - men har en del idéer.

“Vi ser det som ett långsiktigt arbete och tittar till exempel på en premiumversion. Men vi är också intressanta för andra aktörer på marknaden som vill nå ut till den här målgruppen, som banker och telekombolag”, säger Philip Haglund.

Läs mer