23.000 svenska träffar "bortglömda" av Google

Breakit - 23.000 svenska träffar "bortglömda" av Google

Häften av de som vill bli bortglömda av Google ligger kvar. Foto: istockphoto.com

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Google har tvingats att radera 23.000 svenska länkar efter en dom i Europadomstolen. Men hälften av de som vill bli borttagna nekas.

Internet glömmer aldrig brukar det ju heta – men det är inte riktigt sant längre. Iallafall inte när det gäller sökmotorjätten Google.

Efter att en spansk medborgare dragit tidningen La Vanguardia inför EU-domstolen i ett integritetsmål 2014 tvingas Google numera att ta bort sökträffar på personnamn, skriver tidningen Journalisten.  Det efter att EU-domstolen slagit fast att privatpersoner har rätt att bli bortglömda på nätet. 

Av de nära en miljon sökträffarna som tagits bort är cirka 23.000 svenska, totalt har 6.300 svenskar fått länkar borttagna enligt Googles transparensrapport. 

För att Google ska glömma bort en krävs att man fyller i ett formulär och skickar in det till företaget. De avgör sedan om du kan bli borttagen. Och det är verkligen inte alla som blir borttagna. 55 procent av de som ansöker om att slippa synas på Google får avslag. 

En av dem var en svensk bygg-VD som Breakit tidigare skrivit om. Han hängdes ut som en skojare med kopplingar till Hells Angels av en tidning och stämde Google för att det kom upp när man sökte på honom. Han förlorade senare i tingsrätten.

Att en sökträff är borttagen innebär inte att publiceringen försvinner från Googles indexering utan bara att en sökning på personnamnet inte ger träff på den publiceringen.

Läs fler artiklar
LÄS MER