Bygghemma mot börsen i höst – bjuds ut till försäljning

Breakit - Bygghemma mot börsen i höst – bjuds ut till försäljning

Mikael Olander, styrelseledamot och tidigare vd Bygghemma. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Prislappen kan hamna på runt 4 miljarder kronor.

Det är Dagens industri som avslöjar att den snabbväxande e-handlaren Bygghemma nu återigen kan vara på väg att få en ny ägare. Det norska riskkapitalbolaget FSN Capital köpte i oktober 2016 Bygghemma från familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan. Enligt Breakits källor betalade norrmännen nästan 2,5 miljarder kronor för bolaget vilket då motsvarade runt 30 gånger rörelsevinsten i Bygghemma. På fredagsmorgonen bekräftar även en källa till Breakit att FSN Capital siktar på en börsnotering av Bygghemma under hösten.

Sedan dess har Bygghemma gjort flera större förvärv. I början av året köpte man möbelsäljaren Furniturebox för runt en halv miljard kronor och några månader senare köptes 51 procent av aktierna i Polarpumpen. Bygghemma växer också kraftigt organiskt och enligt DI ligger omsättningen de senaste 12 månaderna på över 4 miljarder kronor.

Och nu förbereder alltså ägarna en försäljning av bolaget. DI uppger att processen inleddes redan innan sommaren och att Bygghemma nyligen utsett två finansiella rådgivare. Målet är att antingen lotsa Bygghemma till börsen eller sälja bolaget till en aktör utanför börsen.

E-handel har blivit glödhett på börsen under året, inte minst sedan Boozt lyckade börsnotering. Andra bolag som gått riktigt starkt på börsen är Qliro och Sportamore. Värderingarna av e-handelsbolag på börsen ligger i dagsläget på runt 2 gånger omsättningen. Det skulle indikera en prislapp på Bygghemma på hela 8 miljarder kronor. Men det går inte att jämföra Bygghemma och Boozts verksamhet rakt av. Bygghemma har på sikt sämre marginaler jämfört med Boozt och sannolikt hoppas FSN Capital snarare att värderingen hamnar på runt 4 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER