Sök

Startade som telefonist på TV4 – nu tar Cecilia Beck-Friis över bostadsknarkarnas favoritsajt

Cecilia Beck-Friis blir ny vd på Hemnet. Foto: Tina Axelsson.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Hon var Bonniers digitala framtidslöfte. Då bestämde sig Cecilia Beck-Friis för att dra i handbromsen.
”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på ett halvår”, säger den nyblivne Hemnet-vd:n.

Alla känner minst en Hemnetknarkare – åtminstone alla som bor i Stockholm.

Cecilia Beck-Friis lever själv tillsammans med en.

”Min sambo är en hängiven Hemnetbesökare, och jag får minst två tips i veckan från honom om allt från lantställen till ställen vi kan flytta till”, säger hon.

Det har hunnit gå drygt ett halvår sedan riskkapitalbolaget General Atlantic, tillsammans med de svenska entreprenörerna Pierre Siri och Henrik Persson, tog makten över Sveriges största bostadssajt Hemnet. 

Affären – som landade på 2 miljarder kronor – innebar slutet på en lång budstrid.

Men en fråga har hängt kvar i luften: Vem ska ratta skutan? 

I veckan stod det klart att de nya ägarna av bostadssajten Hemnet gjort sitt val. Det blir TV4-veteranen och VR-entreprenören Cecilia Beck-Friis som intar vd-stolen den 1 oktober.

”Hemnet är en av få verkliga destinationer på nätet i Sverige. Dessutom är bolaget inne i en väldigt spännande fas med en ny ägarkonstellation", säger hon.

Tog emot tittarnas samtal – blev vice vd

Cecilia Beck-Friis inledde sin karriär på TV4 i kanalens barndom – och hennes första jobb på den då nystartade kommersiella tv-kanalen var långt från direktörsrummet. 

Den som ville gnälla på – eller hylla – ett program hamnade hos Cecilia Beck-Friis och hennes kollegor på TV4:s programinformation.

I dag sker tittarstormar främst på sociala medier. Men på 90-talet var det fortfarande arga telefonsamtal som gällde.

”Jag svarade på tittarnas frågor, det var så jag kom in på TV4”.

Från den något oglamorösa positionen jobbade hon sig upp. Efter sammanlagt 15 år på TV4, i flera omgångar, hade hon nått den näst högsta posten.

Cecilia Beck-Friis var vice vd, med ansvar för TV4:s digitala transformation. Inom Bonnier beskrevs hon som ett framtidsnamn.

Kanske kunde hon bli kanalens nästa vd?

Men i samband med att koncernens stora projekt, som skulle samla Bonniers material inom rörlig bild i en och samma tjänst, började falla sönder kom beskedet att Cecilia Beck-Friis skulle sluta. I branschen viskades det om att hon fick ta smällen för det dyra och försenade projektet, som senare skulle komma att skrotas.

Cecilia Beck-Friis säger dock att beslutet att säga upp sig hösten 2015 var helt hennes eget. Efter en lång tid med en tung arbetsbörda hade lusten, energin och drivkraften försvunnit.

”Jag kom till en punkt där jag kände att det hade varit ganska mycket under en längre tid, och att jag behövde en paus. Jag bestämde mig för att ta ett halvår där jag inte skulle gå till jobbet”.

Höll du på att bli utbränd?
”Nej, men drivet höll på att ta slut. Hade jag fortsatt i 180 ett tag till hade jag nog ändå behövt ta ledigt senare”.

”Jag är väldigt glad och tacksam för mina lärorika år på TV4. Jag har haft förmånen att växa med ett företag, och har hela tiden fått testa nya saker. Men det behövdes nya personer och jag kom till en punkt där jag kände mig klar”.

Plötsligt var hon ensam i huset i Stocksund på dagarna, utan något att göra.

Cecilia Beck-Friis gjorde ett eget litet schema för sin livspaus, som skulle ge henne tid att stanna upp och fundera. Veckans första halva ägnades åt att träffa folk, nätverka och luncha. Resten av veckan var hon helt ledig, kunde träffa vänner och ta upp en gammal passion.

”Jag började rida mer igen, vilket jag verkligen gillar, och kunde vara hemma när barnen kom hem från skolan”.

Återkomsten: Startade VR-bolag

Knappt ett år senare var det dags för comeback. Tillsammans med medieprofilerna Per Åström och Anders Ribbing satsade Cecilia Beck-Friis på den hajpade tekniken virtual reality. Sommaren 2016 sjösattes startupen Rayvr, som ska hjälpa bolag bli bättre på att nå ut med sitt innehåll via VR. Satsningen bestod från start av två delar:

• En plattform för allmänheten. Via den är tanken att användarna ska kunna ta del av olika VR-upplevelser.

• Den andra delen är mer affärsinriktad och vänder sig till bolag som vill ha stöd och hjälp i sitt innovationsarbete kring VR.

Cecilia Beck-Friis beskriver den relativt korta tiden som entreprenör som ”lärorik”. Det har dock inte varit någon dans på rosor.

”Som alla små startups går det upp och ned. Vi hade från början en konsumentinriktad vision, men såg att VR först kommer att växa till sig inom företagssegmentet och där är Rayvr nu starkt positionerade med flera parallella kundprojekt.

Det nya jobbet som Hemnet-vd innebär också att Cecilia Beck-Friis lämnar sina styrelseuppdrag för Net Insights och Acando. Hon väljer dock att sitta kvar i styrelsen för spelbolaget Paradox Interactive.

"Spelmarknaden är väldigt intressant, inte bara för de bolag som utvecklar och distribuerar spel, utan som en drivkraft och inspiratör till andra branscher".

Även engagemanget i Rayvr trappas ned.

”Per och Anders kommer att fortsätta driva Rayvr, men jag har fortsatt engagemang som mindre delägare och styrelseledamot och har även valt att investera i bolaget". ​

Blir det lägenhetsvisningar i VR nu på Hemnet?

”Ha ha, nej det tror jag inte. Det finns säkert jättespännande utvecklingspotential över tid för den tekniken. Till Hemnet tar jag med mig både intresse och kunskap kring vad teknik kan göra”.

När du tittar på Hemnet - vad behöver utvecklas?

”Det är lite för tidigt för mig att prata om det. Hemnet är en väldigt välfungerande tjänst. Det såg jag inte minst när mitt nya jobb blev offentligt. Många hörde av sig till mig och sade saker som ’det är min favorittjänst’ och ’jag älskar Hemnet’”.

Vad General Atlantic och Cecilia-Beck Friis har för planer för Sveriges största bostadssajt får vi alltså anledning att återkomma till.

Men som jänkarna säger: "If it ain't broke, don't fix it".

Fakta: Cecilia Beck-Friis

Gör: Blivande vd för Hemnet, styrelseledamot i datorspelsbolaget Paradox och delägare i VR-startupen Rayvr.

Ålder: 43 år.

Bor: Villa i Stocksund, Stockholm.

Senast lästa bok: Sapiens av Yuval Noah Harari.

Gillar: Människor, möten och att uppleva nya platser.

Ogillar: Oärlighet

Dold talang: Gröna fingrar. Älskar att fixa i trädgården!

Gör på fritiden: Hänger med familj och vänner. 

Förebilder: Min morfar. Han var duktig företagsbyggare och en mycket uppskattad person och ledare. Han var nyfiken ända in i det sista.

Läs mer