Ericsson + Volvo = självkörande bilar

Breakit -  Ericsson + Volvo = självkörande bilar

Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Erik Wisterberg

Reporter

Kan teknik för självkörande bilar bli en framtida kassako för hårt pressade Ericsson?

Volvo ska ha en självkörande bil på marknaden 2021. För att lyckas med det har man bildat utvecklingsbolaget Zenuity tillsammans med Autoliv. Det är Zenuity som ska ta fram tekniken som behövs för helt autonoma bilar.

Sen kan vi släppa ratten en gång för alla, och ägna oss åt livsviktiga saker som att scrolla igenom Instagram och Facebook under våra bilturer. Mys!

Nu kliver en tredje spelare in i matchen. Telekomjätten Ericsson berättar idag – som en händelse precis efter att uppgifter om att 14.000 anställda kan få lämna bolaget nått offentligheten – om att man inleder ett samarbete med Zenuity.

Målet är att ta fram en helhetsplattform för förarlös körning, förarassistans och uppkopplad säkerhet. Den ska sedan krängas till världens biltillverkare.

”Uppkopplingen till internet kommer förändra transportindustrins framtid och Ericsson står mitt i det”, säger Ericssons strategichef Niklas Heuveldop i ett pressmeddelande.

Det erbjudande som Ericsson and Zenuity tar fram ska säljas via Autoliv, till ”biltillverkare i hela världen”. Konkurrensen lär dock bli hård, då många av världens techjättar håller på att utveckla egen teknik för självkörande bilar. 

Läs fler artiklar
LÄS MER