Nordea lämnar Sverige – flyttar till Finland

Nordea lämnar Sverige – flyttar till Finland

Nordeas vd Casper von Koskull

Finwire / Breakit

Nordea Banks styrelse beslutade vid sitt möte idag den 6 september att inleda en flytt av moderbolagets säte från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"All verksamhet på hemmamarknaderna i Norden förblir oförändrad, och ur ett kundperspektiv blir det inga förändringar i vår dagliga verksamhet", skriver banken.

Enligt Nordea kommer endast ett begränsat antal medarbetare påverkas av flytten.

"Nordea fortsätter att vara en stor skattebetalare på alla sina fyra hemmamarknader".

Nordea framhåller att flytten till Finland innebär att moderbolagets säte kommer att vara i ett land som är medlem i EU:s bankunion, vilket innebär att banken omfattas av samma regelverk som jämförbara europeiska banker, med en konsekventare tillämpning och därmed mer jämlika förutsättningar.

"Styrelsens beslut att inleda en flytt av moderbolagets säte till Finland är resultatet av sex månaders noggrann utredning och analys av de konkurrensvillkor och utmaningar som Nordea har att förhålla sig till. Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara europeiska banker. De jämlika förutsättningar och förutsägbara regelverk som EU:s bankunion kan erbjuda främjar, anser vi, våra kunders, aktieägares och medarbetares intressen", säger Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea Bank.

Nordeas koncernchef Casper von Koskull kommenterar:

"Vi fortsätter att skapa värde för alla kunder, eftersom vi tänker hålla fast vid samma nordiska verksamhetsmodell som vi har idag. Vi håller helhjärtat fast vid vårt engagemang på alla våra nordiska hemmamarknader, och ser fram emot att fortsätta ta fram starka produkter och lösningar för våra kunder och bidra till samhället och ekonomin i Norden", säger han.

Totalt tror sig Nordea tjäna mellan 1 och 1,1 miljarder euro på flytten.

Flytten är planerad till andra halvan av 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER