Därför investerar superängeln bara i produkter – aldrig idéer

KarriärAffärsängelInvestering

Jason Calacanis. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Han är en av Silicon Valleys mest tongivande affärsänglar som kom in tidigt i både Uber och Tesla. I dag är Jason Calacanis portfolio värd 100 miljoner dollar. Här berättar han hemligheterna hur man gör för att bli rik på tech.

Platsen är Hobo hotel i Stockholm och på scen sitter Jason Calacanis tillsammans med moderatorerna Aurore Belfrage och Ted Persson på riskkapitalbolaget EQT. Tidsschemat är kraftigt försenat eftersom frågorna duggar tätt över den 46-åriga techinvesteraren från USA.

Han svarar snabbt och självsäkert med en röst som många inom startupvärlden säkert känner igen från podcasten “This week in startups”. På bordet bredvid scenen ligger flera ex av boken som han är här för att marknadsföra.

Den heter “Angel” och bär den långa undertiteln “How to invest in technology startups - timeless advice from an angel investor who turned ($)100.000 into 100.000.000”

Eller på svenska: "Hur man investerar i teknikstartups – tidlösa tips från en affärsängel som förvandlade 100.000 dollar till 100.000.000 dollar"

För den som inte känner till Jason Calacanis så är han en välkänd ängelinvesterare i Silicon Valley. Han föddes 1970, växte upp i Brooklyn i New York och har själv grundat två bolag - ett tidningsmagasin som gick under i dot.com-eran och ett bloggföretag som såldes till mediebolaget AOL för 30 miljoner dollar.

Som boken säger så är det dock ängelinvesterandet som gjort Jason Calacanis riktigt rik. Totalt har han gått in i 150 bolag, varav Uber och Tesla. Han kunde investera i båda två i ett tidigt skede eftersom han kände Travis Kalanick från tiden som reporter och Elon Musk hade han träffat genom gemensamma vänner.

När Breakit pratar med Jason Calacanis efter boksigneringen delar han med sig av sina bästa tips. Här kommer de:

1. Ta det väldigt försiktigt i början
 

"Investera mindre summor på 1.000-10.000 dollar och gör 10 sådana rundor. Det hjälper till att sänka din risk. Du kan också investera genom ett syndikat, alltså som del av en grupp. Då gör ni dealen tillsammans och du behöver inte heller välja bolag utan det gör mer erfarna investerare."

2. Investera bara i färdiga produkter
 

"Som ny ängel vill du inte satsa på någon som bara har en idé för det kan ta minst ett år att förverkliga den. Hitta människor som kan ta produkten till marknaden med eget kapital, ‘friends and family’-pengar eller möjligen såddpengar. När ett bolag har 5-10 kunder eller 1.000 användare kan du börja prata med dem om hur människor faktiskt använder produkten."

3. Hitta någon som vill lösa ett personligt problem


"Om du ska hålla på med elbilar utan att älska bilar, eller om du ska lösa problemet med global uppvärmning utan att brinna för frågan, så kommer du inte att lyckas. Jag letar alltid efter människor vars problem är personligt och som produkten betyder något för. Ibland väljer grundare en idé bara för att de tror att de kan tjäna pengar, men när de riktigt tuffa dagarna kommer så ger de kanske lätt upp."

Läs mer