Förändringens vindar blåser - allt fler kvinnor i spelbranschen

Förändringens vindar blåser - allt fler kvinnor i spelbranschen

Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen. Foto: TT/Johan Folin

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Den svenska spelbranschen växer så det knakar - och nu tar allt fler kvinnor plats på scenen.

Den svenska spelindustrin fortsätter att blomstra och går mot ett nytt rekordår 2017.

Förra året omsatte branschen 12,4 miljarder kronor, en uppgång från året innan med drygt 700 miljoner kronor enligt Spelutvecklingsindex. Det innbär dock en inbromsning av tillväxten i en bransch som har vuxit explosionartat både i antalet anställda och i omsättning de senaste åren.

Sedan 2010 har man ökat omsättning med 950 procent och Sverige exporterar nu nästan lika mycket spel som vi exporterar järnmalm.

"Det största problemet vi har nu är att det är svårt att hitta spelutvecklare", säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

"En del arbetsgivare har bara en sökande till en tjänst, då får det bli den.

Sedan 2012 har antalet anställda spelutvecklare ökat med 2.000 personer, och förra året ökade också antalet anställda kvinnor med 21 procent.

Jämfört med 2012 ligger ökningen på över 150 procent.

"Det beror dels på att branschen växer och att vi måste anställa fler kvinnor. Men det handlar också om att flera bolag jobbar aktivit med att anställa människor på kompetens och intressen."

Trots det är endast 18 procent av spelutvecklarna i Sverige kvinnor idag.

"På sikt är det synen på flickors spelande som måste förändras. Nu slutar många flickor spela när de är 16-17 år och ska välja vad de ska utbilda sig till, då finns inte det som ett alternativ", säger Johanna Nylander.

"Vi kan ju konstatera att om lika många kvinnor som män ville utbilda sig till spelutvecklare hade vi inte haft brist på arbetskraft".

Trots de något dystra siffrorna idag ser hon ändå positivt på framtiden och påpekar att mycket har hänt de senaste åren.

"I dagsläget är det ändå fler kvinnor som jobbar i branschen i dag än det var människor i branschen för bara tio år sen."

Läs fler artiklar
LÄS MER