Svenskar säljer mexikansk Blocket-klon till Schibsted

Schibsted
Svenskar säljer mexikansk Blocket-klon till Schibsted

Frank Bonn, vd för Nouvago Capital. Foto: Ivan da Silva för Zap PR.

Sara Lindmark

Reporter

Den norska mediekoncernen Schibsted köper den mexikanska Blocket-klonen Anumex som grundades av svenskarna Erik du Rietz och Philip Thorn. Enligt uppgift till Breakit värderas bolaget i affären till cirka 100 miljoner kronor.

Anumex är en mexikansk köp- och säljsajt som startades 2004. Fram tills nu har e-handelsbolaget ägts av de båda grundarna och företaget Nouvago Capital.

Nouvago, som har ägt 25 procent av Anumex, är ett dotterbolag till finansmannen Anders Lönnqvists investmentbolag Servisen.

“Vi har varit delägare i över tio år och den här typen av bolag är kapitalkrävande. Man lever inte på utdelningar. De senaste två-tre åren har vi känt att antingen tar man in externt kapital och expanderar eller så slår man ihop sig med någon annan”, säger Frank Bonn, vd för Nouvago Capital.

Det resonemanget rimmar väl hur den mexikanska radannonsmarknaden har förändrats de senaste åren. 2012 köpte Schibsted Anumex-konkurrenten Segundamano i juli 2012. Strax därefter köpte e-handelsjätten Ebay den mexikanska köp- och säljsajten Vivanuncios.

Anumex har en unik position i fyra delstater och blev därför ett lockande byte för det norska mediehuset.

“Vi övervägde att ta in externt kapital. Men att resa pengar och få rätt värdering är resurskrävande. Sedan är ju våra konkurrenter i det här fallet två internationella bolag med mycket resurser. Vi fick ett bra bud av Schibsted och är nöjda med att de köper Anumex”, säger Frank Bonn.

Affären blev klar dagen innan midsommarafton. Parterna har enats om att inte avslöja köpeskillingen. Enligt våra uppgiftslämnare rör det sig om cirka 100 miljoner kronor.

“Vi kommenterar inte enskilda rykten”, säger Frank Bonn.

De svenska grundarna Erik du Rietz och Philip Thorn ska vara med och hjälpa Schibsted under en övergångsperiod innan de lämnar Anumex.

“Sedan får man se hur länge det blir, men tanken är att Schibsted ska hitta ett sätt att slå ihop de här två bolagen (Anumex och Segundamano)”, säger Frank Bonn.

Läs fler artiklar
LÄS MER